BORBA ZA POTOMSTVO: Tribina o sterilitetu u opštini Stari grad

0
210
FOTO: Pixabay

Čak 400.000 parova u Srbiji susreće se sa problemom steriliteta. Nedavno pomeranje starosne granice za vantelesnu oplodnju žena sa 40 na 42 godine, jasan je znak da sluh nadležnih za ovu temu postoji, ali i da je velika borba protiv steriliteta i za promociju mogućnosti vantelesne oplodnje širom Srbije neophodna.

Sa tim ciljem, kao deo dugoročne strategije u borbi sa sterilitetom, Udruženje “Šansa za roditeljstvo” u subotu 11. marta u 15 časova u sali opštine Stari grad organizuje tribinu pod nazivom “VTO – Korak do bebe”. Udruženje se zalaže za bolje uslove vantelesne oplodnje (VTO) koju finansiraju država i lokalne samouprave.

S obzirom na to da Srbija već duže vreme ima problem sa negativnom stopom prirodnog priraštaja i niskim natalitetom, parovima koji žele da postanu roditelji država bi tu šansu trebalo da pruži, smatraju organizatori tribine.

Svoju misiju, Udruženje “Šansa za roditeljstvo” sprovodi tribinom na Starom gradu, u urbanoj sredini u kojoj neplodnost ili vantelesna oplodnja nisu tabu teme. Međutim, cilj je da informacije o mogućnostima za dobijanje potomstva dospeju do što većeg broja onih kojima su potrebne.

– Izabrali smo da tribina bude baš u sali opštine Stari grad, zbog odlične lokacije, prijatnog ambijenta i sale koja odgovara našim potrebama – rekla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja i dodala da je problem steriliteta prisutan svuda u Srbiji, i da se na rešenjima mora raditi sistematski i kontinuirano.

Udruženje "Šansa za roditeljstvo"
FOTO: Udruženje “Šansa za roditeljstvo”

Učesnici tribine su neki od naših najeminentnijih stručnjaka iz oblasti infertiliteta, uz mnogobrojne ugledne goste i parove kojih se tematika lično tiče. Posebno žele da motivišu i pozovu parove koji se bore sa infertilitetom a kojima je možda svega već dosta i teško im je da se pokrenu.

Prioriteta u pogledu ličnih, ali i sistemskih rešenja za sterilitet ima mnogo, i svaki pojedinačno je “biti ili ne biti” za veliki broj parova kojima je VTO poslednja nada da će dobiti dete. Stručnjaci naglašavaju da je mnogim parovima vreme presudni faktor, te da je nužno što pre reagovati.

Pored većeg broja finansiranih vantelesnih oplodnji i ukidanja starosne granice za žene koje imaju reproduktivni potencijal, tek predstoji borba da se uvede mogućnost da muškarci bez spermatozoida u uzorku, koji su trenutno potpuno diskriminisani, uz pomoc posebnih metoda dođu do potomstva, kao i da se obezbedi besplatno zamrzavanje i odmrzavanje preostalih embriona, i stvore uslovi da donacija reproduktivnih ćelija zaživi u praksi.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR