DANAS JE NEDELJA: Mural Duška Radovića se vratio na dorćolski zid

0
261
FOTO: Starogradski.com

Aktivisti i ulični umetnici okupljeni oko grupe „Grobarski treš romantizam” krenuli su u obnovu uništenih murala koje su tokom noći između petka i subote uništili „nepoznati počinioci”.

GTR je saopštio da je prvo obnovljen mural posvećen Dušku Radoviću legendarnom Beograđaninu i jednom od najpoznatijih „Partizanovaca”.

NA DORĆOLU OSVANUO NOVI MURAL: Poljubac na trošnoj zgradi (FOTO)

Podsećamo da su veći deo zgrada Starog grada ukrašavali murali na kojima su se nalazili poznati navijači i igrači Partizana, među kojima su, između ostalog bili Duško Radović, Bora Todorović, Zoran Radmilović, Nada Knežević, Slobodan Aligrudić, Dragan Mance i Mija Aleksić, ali su vandali odlučili da ova remek dela urbane umetnosti unište. Jednostavno su ih prekrečil crnom farbom. Tako su uništeni i murali nastradalom košarkašu crno-belih Harisu Brkiću i fudbaleru Draganu Manceu.

U međuvremenu su počeli polako da se otkivaju detalji šta se to dešavalo te noći u Beogradu. Kako navode mediji tokom vandalaskog čina od strane motorizovanih „neidentifikovanih osoba” napadnut je i stariji bračni par u  Ivan begovoj ulici na Dorćolu.

„Policiji je oko sat vremena posle ponoći prijavljena tuča u Ivan-begovoj ulici, na jednoj od lokacija gde su se nalazili murali. Beograđanin koji živi u ovom delu grada primetio je grupu od desetak mladića kod zida sa Brkićevim likom, pa je pomislio da mu kradu motor koji je bio parkiran u blizini. Prišao im je i uzviknuo „šta radite oko mopeda”, kada ga je nekoliko njih tada napalo. Iz stana je na ulicu izašla zatim i njegova supruga, da bi dvojica vandala nasrnula i na nju i naneli joj lakše telesne povrede. Grupa se ubrzo razbežala, a policija je, nedugo zatim, uhvatila jednog od njih” objavile su „Večernje novosti”.

PREDALI LISTU I DOBILI REDNI BROJ: Grupa građana koju predvodi Bastać na glasačkom listiću broj 6 (FOTO)

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je više osoba napalo muškarca starosti 62 godine i da je pronađeno vozilo kojim su napadači pobegli. Ubrzo je u Policijsku upravu Beograd priveden jedan mladić (21), koji se sumnjiči za nasilničko ponašanje, kome je određeno zadržavanje u pritvoru, do 48 sati.

Da se incident dogodio potvrđio je Ivan Lovrić iz “Grobarskog treš romantizma”, koji je samo dan kasnije krenuo je u obnovu „grafita”. Na društvenim mrežama objavljena je fotografija obnovljenog murala Duška Radovića u dresu Partizana na uglu Dobračine i Gospodar Jevremove ulice, sa porukom „Danas je nedelja”.

RETRO: Gramofonske ploče su ponovo u modi

Autori murala su nešto ranije za N1 izjavili da su „čudne okolnosti pod kojima je sve ovo urađeno – nekoliko meseci pred gradske izbore”, kao i da znaju „da ovo nisu uradili navijači Partizana, niti vatreni, stariji navijači Zvezde koji imaju bilo kakav staž na tribini”.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR