DOBAR POTEZ: U centru grada osvanuće turističke table na kineskom jeziku!

0
181
Turističke table; FOTO: Starogradski.com

U centralnoj zoni Beograda, za 24. mart zakazano je postavljanje novih info-tabli na srpskom, engleskom, ali i ruskom i kineskom jeziku. Plan je da se turistima iz svih krajeva sveta, pa i gositma iz Kine, omogući lakše i praktičnije snalaženje po Beogradu, piše u mobilnoj aplikaciji “Beograđani”. O izgledu novih info-tabli, tačnije o boji njihovog gornjeg dela, odlučivaće građani putem ove aplikacije, a u ponudi je pet boja – crvena, žuta, crna, zelena i roze.

FOTO: Printscreen/Aplikacija "Beograđani"
FOTO: Printscreen/Aplikacija “Beograđani”

Čelni ljudi glavnog grada najavili su da će u prvom mahu biti postavljeno 50 tabli, a da se do kraja godine očekuje da njihov broj bude 150. Prve table biće postavljene u centralnom gradskom jezgru, na teritoriji opštine Stari grad.

Razlog da se i kineski nađe među jezicima na koima će biti ispisane znamenitosti glavnog grada, je to što su Kinezi su u prethodnoj godini proglašeni za najbolje turiste na svetu. Tokom 2015. godine Kinezi su potrošili skoro 300 milijardi evra putujući po svetu.

– Broj kineskih gostiju koji posete Beograd u 2016. povećan je za 42 odsto, a između Kine i Srbije 1. januara uspostavljen je i bezvizni režim. Do kraja godine u planu je direktna avionska linija Beograd-Peking – ističu u Turističkoj organizaciji Beograda.

“Gunhuguo gvonćaun”, “Ćiuuujen”, “Kalajmejgeden” – ili se bar približno tako na kineskom izgovaraju Trg republike, Botanička bašta i Kalemegdan. Ove, ali i druge atrakcije prestonice uskoro će gostima iz Kine postati dostupnije jer će se natpisi na njihovom jeziku prvi put pojaviti na turističkim tablama širom grada.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR