DUNAVSKO ŠETALIŠTE I BAZENI SU NOSILI IME PO 25. MAJU: Pitali smo Starograđane da li se sećaju Dana mladosti (ANKETA, FOTO)

0
1444

Do 1987. godine 25. maj proslavaljao se kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita. Mnoge generacije su stasavale proslavljajući ovaj dan uz organizovane sletove – manifestacije koju su se pripremale mesecima i izvodile na stadionu JNA.

Sama ideja potekla je 1945. od omladine Kragujevca, čije je Odeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije. Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine. Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke.

Beograđani konačno saglasni: Ovo fali Starom gradu kako bi dostigao svoj pun potencijal! (ANKETA, FOTO)

Nakon 37 godina od smrti predsednika tadašnje Jugoslavije a u susret Danu mladosti prošetali smo Dunavskim kejom, šetalištem koje se nekad zvalo po 25. maju i pitali sugrađane da li se sećaju Dana mladosti i da li znaju za taj datum.

Trojica srednjoškolaca iz Vazduhoplovne akademije Nikola Kostić, Luka Ivanović i Aleksandar Veličković su “pokazali” prilično znanje o tome šta je 25. maj predstavljao i šta se njime obeležavalo.

“Bio je to Dan mladosti i ujedno rođendan Josipa Broza Tita. Nosila se štafeta kroz čitavu staru Jugoslaviju”, kaže Nikola koji je sve ovo čuo od svoga oca. I ostala dvojica su kroz priču svojih roditelja znali za taj dan.

MIKSER FESTIVAL NA STAROM MESTU: Silosi Žitomlina ponovo domaćini regionalnoj muzičko-kreativnoj manifestaciji

Lepo majsko prepodne Marina Popović je iskoristila za šetnju sa svojim detetom…

Mama Marina u stenji na bivšem 25. maju; FOTO: Starogradski.com
Mama Marina u stenji na bivšem 25. maju;
FOTO: Starogradski.com

“Naravno da sam čula za 25. maj. Titovi pioniri, slet, rođendan… Nisam bila Titov pionir ali bez obzira i dosta mlađe generacije od mene znaju. Ostalo je ljudima u sećanju”, kaže Marina.

“U to vreme imao sam najviše slobode i osećao se najbezbednijim. Kolima sam prošao čitavu zemlju bez straha da će mi se nešto loše dogoditi… bila su to dobra vremena”, priseća Tomislav Jeftić, penzioner.

“Ovaj sportski centar “25. maj” gradio se dok sam bio student. I danas ga ljudi tako zovu, iako je promenio ime” nostalgično kaže gospodin Jeftić.

SVIRKE I KULTURNI DOGAĐAJI NA OTVORENOM: Rekonstrukcija Platoa Milana Mladenovića počinje u julu!

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Današnji “Milan Gale Muškatirović” izgrađen je davne 1973. godine i nosio je ime po datumu Dana mladosti, a otvaranju ovog sportskog centra prisustvovao je i Tito. Bivše bazene “25. maj” 2011. godine kompletno je rekonstruisala opština i danas je to jedan od najsavremenijih sportskih centara u Srbiji koji nosi ime našeg proslavljenog vaterpoliste.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR