EVO ŠTA SE SPREMA ZA KNEZ MIHAILOVU ULICU: Uskoro dodatne mere bezbednosti (FOTO)

0
195
FOTO: Starogradski.com

Nakon incidenta od pre nekoliko dana kada je pijani vozač kolima napravio haos u Zmaj Jovinoj ulici, pa čak i povredio jednu ženu, a zatim produžio u Knez Mihailovu postavilo se pitanje bezbednosti glavne beogradske i starogradske pešačke zone.

Zaposleni u kafićima kažu da retko gde ima prepreka i da vozila u suštini mogu da prođu bilo gde.

“OD ČIKA PAJE”: Izložba jednog od najvećih srpskih slikara u Domu Jevrema Grujića

I, zaista, dovoljno je samo da prođete Knez Mihailovom ulicom i obratite pažnju – sigurno ćete uočiti više načina na koje bi kola ili neka druga motorna vozila mogla bez problema da uđu u pešačku zonu, što je strogo zabranjeno, osim u posebnim situacijama, zbog kojih ti prolazi upravo i postoje.

Dobru zaštitu, recimo, predstavljaju žardinjere, ali njih sami građani često pomeraju, što je i primetno po asimetričnosti koja za njih nije svojstvena. Drugo rešenje predstavljaju stubići, ali ono što je kod njih problem jeste to što ih vandali često uništavaju, s tim što zbog njihove novčane vrednosti to ne spada u krivično već u prekršajno delo.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Povodom celokupne situacije, kontaktirali smo Darka Glavaša, prvog čoveka Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima koji nam je potvrdio sve ovo i objasnio da mere bezbednosti pokušavaju da se primene godinama i to u saradnji sa opštinom Stari grad, ali mnogi, na žalost, ne poštuju zakon.

“Ono što Knez Mihajlovu očekuje jeste postavka fizičkih barijera koji će onemogućavati ulazak vozila. U pitanju su mehanički i automatski stubovi. Mehanički funkcionišu putem ključa, dok automatski, odnosno optički detektuju i prepoznaju tablice vozila kojima je ulaz iz određenog razloga dozvoljen u pešačku zonu”, rekao je Glavaš za Starogradski.com.

STAROGRAĐANI, EVO PRILIKE: Grad Beograd raspisao konkurs za talentovane srednjoškolce

“Ono što je bitno jeste da sva ta vozila kojima će ulaz biti dozvoljen i to, naravno, privremeno, moraju da imaju dozvolu sekretarijata. Dakle, pre nego što se zapute u pešačku zonu, prvo moraju da dobiju dozvolu za ulazak i onda neće biti problema. Zna se ko može da prođe i da prolaz uvek mora biti omogućen vozilima hitne pomoći, MUP-a, vatrogascima, itd”, dodao je Glavaš i objasnio da sva vozila koja bi potencijalno mogla da uđu u pešačku zonu, moraju da ispune određene uslove, od kojih je jedan da nosivost vozila bude do 3,5 tone, kao i da se najave na vreme, ali ne mogu ni u bilo koje vreme da uđu, već samo u ono koje je zakonom propisano, ali se mnogi toga ne pridržavaju.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Glavaš nam je rekao i da stubove planiraju da postave na svakom mogućem mestu gde postoji mogućnost da se pristupi zoni, što je svakako dogovoreno sa MUP-om i ostalim nadležnim službama.

Ukoliko vandali ponovo budu nešto pokušali, s obzirom na vrednost ovih stubova, odnosno rampi, to će biti tretirano kao krivično delo.

KLINCI UČE SAOBRAĆAJNA PRAVILA: Učenici “Alasa” dobili edukativne poklone (FOTO)

Mi se svakako nadamo da za tim neće biti potrebe i da će građani misliti na sebe, svoju i bezbednost drugih, a pre svega dece.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR