GONDOLA OD KALIŠA DO UŠĆA: Oprečna mišljenja o potrebi za ovakvim vidom prevoza

0
130
FOTO: Pixabay

Grad Beograd u saradnji sa Republikom sledeće godine započinje izgradnju žičare koja će povezivati Kalemegdan Ušće i koštaće 1,8 milijardi dinara – piše današnja dnevna štampa.

Na Starom gradu stanica će biti u blizini pristaništa i “Beton hale”, dok će se na novobeogradskoj starni nalaziti kod mesta gde se sada nalazi skejt park. Žičara će imati tridesetak kabina i u svakoj od njih bi moglo da sedne između 10 i 35 putnika. “Vazdušni tramvaj” prevoziće putnike linijom dugačkom jedan kilometar i po nekoj računici sam prevoz bi trajao ne više od pet minuta!

Šta ćete pronaći na Trgu otvorenog srca? (FOTO)

Prilikom izrade projekta buduće gondole vodilo se računa i potrebama biciklista ali i osobama sa posebnim potrebama.

“Izgradnja gondole neće uticati samo na turizam već očekujemo i pozitivne efekte na saobraćaj. Osim bezbednosti, komfora za pešake i bicikliste smanjiće se emisija štetnih gasova”, poručuju iz gradske skupštine.

SREDILI STEPENICE U SREMSKOJ: “Beograd put” održao obećanje (FOTO)

Najavljena izgradnja gondole naišla je na oprečene komentare. Tako beogradski odbor Demokratske stranke Srbije u svom saopštenju ističe da treba da se odustane od izgradnje gondole i predlaže da se umesto nje izgradi pešačko – biciklistički most koji bi povezivao dve obale reke i koga imaju sve veće evropske metropole.

“Taj most neće imati skrivenih troškova. Neće imati javno preduzeće koje mora da upravlja njime, neće imati gubitke i što je najvažnije biće potpuno besplatan za građane, zbog kojih Beograd prvenstveno i treba da se uređuje”, stoji u saopštenju beogradskog odbora DSS.

OPŠTINA VODI STAROGRAĐANE U MUZEJ: Izložbe “Smrt Karađorđa Petrovića” i “Gradovi u pokretu”

Još 1922. godine postojala je ideja o izgardnji beogradske gondole koja je trebalo da povezuje Beograd i Zemun. Prvi projekt je izradilo građevinsko-tehničko preduzeće “Šumadija”, dok je zagrebačka firma “Čavlina i Sladovljev” predložila izgradnju gondole koja bi povezivala Kalemegdan preko Velikog ratnog ostrva do Zemuna. Međutim, zbog velikih troškova od oba projekta se odustalo.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR