GRAD NAJAVIO I REKONSTRUKCIJU SPASIĆEVOG PROLAZA

0
563
Starogradski.com

„Spasićev pasaž”, prolaz između Knez Mihailove 19 ulice i Obilićevog venca 17, biće renoviran ove godine, najavio je glavni gradski arhitekta Milutin Folić.

Planira se da pasaž dobije prvobitni izgled, kao i kad je sagrađen daleke 1913. godine po projektu Nikole Nestorovića. Što znači da će se ponovo postaviti stakleni krov – kupola i da će se zidovovima i pločicama vratiti prvobitni izgled. Pasaž je imao i kapije, ali rekonstrukcijom devedestih godina prošlog veka, kada je uklonjen krov, dograđena su bočna klila zgrade, a za poslovni prostor koji je napravljen ispod poda pasaža prokopan je i postavljeno stepenište na sredini prolaza!

CENTAR ZA PROMOCIJU NAUKE: „Global Game Jam” Beograd

Svakako je ovo dobra vest jer je „Spasićev prolaz” baština našeg grada koja odiše duhom građanskog Beograda između dva svetska rata. Kada je sagrađen bio je bio nalik onom u Milanu, poznatoj Galeriji Viktora Emanuela Drugog, koja krasi ovaj italijanski grad.

Starogradski je svojim čitaocima već predstavio „Spasićev prolaz” povodom trideset godina od kako je Knez Mihailova, najpoznatija “beogradska štrafta”,  postala pešačka zona.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Spasićev pasaž, jedna od četiri zgrade najvećeg srpskog zadužbinara (FOTO)

Pasaž između Knez Mihailove 19 ulice i Obilićevog venca 17 deo je imovine Zadužbine Nikole Spasića, jednog od najvećih srpskih zadužbinara i dobrotvora, beogradskog zanatlije i trgovca. Kako nije imao poroda svu svoju imovinu zaveštao je svome narodu, da se od njenih prihoda podignu bolnice, školuju talentovana deca i unapredi narodna privreda.

Starogradski.com
Starogradski.com

Nikola Spasić je kupio kuću i plac u Knez Mihailovoj 19 od beogradskog zanatlije Marka Lazarevića. Ovo jednospratno zdanje imalo je dvorište koje je izlazilo na Obilićev venac, a izgrađeno je oko 1875. godine po projektu Aleksandra Bugarskog. Projekat dogradnje uradio je Nikola Nestorović, a 1913. je na ovom kompleksu podignuta nova zgrada koja je imala parter i dva sprata, izlazila na Obilićev venac i sa delom prema Knez Mihailovj bila povezana bočnim krilima.

DANAS JE NEDELJA: Mural Duška Radovića se vratio na dorćolski zid

Svoj testament načinio je 1912. godine, umro je četiri godine kasnije, a decembra 1922. kralj Aleksandar Karađorđević je ukazom odobrio osnivanje Zadužbine. Poučna priča za današnja vremena!

 

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR