Građani Varoš Kapije zahtevaju: HITNA OBUSTAVA RADOVA, PA JAVNA RASPRAVA

0
368
FOTO: Starogradski.com

Građani Varoš Kapije, zajedno sa ugostiteljima i privrednicima koji posluju u ovom delu Starog grada okupili su se u nedelju u 14 časova u velikoj sali Kolarčeve zadužbine kako bi nastavili svoju borbu protiv popločavanja užeg gradskog jezgra i proširenja pešačke zone. Skup je otvorila Suzana Svetličić rečima da odgovore na prethodno poslate dopise gradonačelniku Beograda, Skupštini grada, Gradskom veću i drugim službama prestonice nisu dobili, ocenivši da nijedna od institucija kojima su se obraćali nema detaljan plan radova koji se dešavaju na ulicama Varoš Kapije.

Suzana Svetličić: Opšti utisak je da nijedna institucija nema plan radova; FOTO: Starogradski.com
Suzana Svetličić: Opšti utisak je da nijedna institucija nema plan radova; FOTO: Starogradski.com

Skupu je prisustvovalo više od 200 ljudi, a pred početak rasprave, podeljeni su štampani primerci Statuta Udruženja građana “Varoš Kapija” uz objašnjenje da je neophodno da se stanovnici pravno organizuju, kako bi mogli da legitimišu svoje delovanje u cilju rešavanja krizne situacije i zastupaju interese pred opštinskim i gradskim organima. Više puta je naglašeno da je glavna tema sastanka projekat pretvaranja centra grada u pešačku zonu, te da se o ostalim pitanjima – čistoći, parkovima i ljuljaškama neće raspravljati.

Ne možemo da uđemo u zgradu, da parkiramo kola! Građani poludeli zbog neozbiljnih radova, pisana i peticija

Predstavnik Udruženja građana “Varoš Kapija” Dušan Raketić obratio se prisutnima istakavši da se započetim projektom u zoni između Terazija, Kosančićevog venca, Kalemegdana i gornjeg Dorćola kolovozi značajno udaljavaju od zgrada, stanova i ugostiteljskih objekata. Time se, tvrdi Raketić, gradsko jezgro izoluje, jer se popločavanjem onemogućava prilaz automobila stanovima, kancelarijama i ugostiteljskim objektima, a porodice s decom i slabije pokretne stanare primorava da od kolovoza do svojih domova šetaju više od 250 metara. Na njegove reči se nadovezala komšinica Jelena Čelebonović, koja je izrazila strah da će vrednost imovine vlasnika stanova i lokala biti znatno umenjena radovima koji su u toku.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Pre nego što je dao reč stanarima, Andreja Kesić je naglasio da delovanje Udruženja građana “Varoš Kapija” nema partijsko-politički cilj, kao i da političku podršku neće tražiti, niti prihvatati. Takođe je dodao da iza predstavnika Udruženja ne stoji niko do “roditelja, komšija i prijatelja koji žive i rade u samom centru grada”, a među okupljenima su se čuli komentari da je potrebno radikalizovati protest i iskoristiti predizbornu kampanju za rešavanje problema.

Mikrofon su pritom preuzeli građani, koji su iznosili konkretne probleme, od toga da je Knez Mihailova ulica sa 50 slikara i 100 uličnih zabavljača pretvorena u vašar, preko žalbi da se zbog radova stanarima svakodnevno nenajavljno iskuljučuju struja, voda i grejanje, do primedbi da zbog onemogućenog pristupa, u hitnim slučajevima vatrogasci ili hitna pomoć neće moći da pristupe zgradama. Stanovnici Varoš Kapije se nadaju i da će im po završetku obnove garaže “Obilićev venac” biti obezbeđene beneficirane cene parkinga. Međutim, pošto nema jasnog plana radova, niti su lokacije na kojima se vrše radovi obeležene tablama sa rokovima, izvođačima i ostalim važnim informacijama, nego se sve, kako je više puta ponovljeno, “radi ad hoc”, stanari će insistirati na zahtevu da se hitno prekinu svi tekući radovi.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

U svojim zahtevima, Udruženje građana “Varoš Kapija” ističe očuvanje svih ulica sa kolovoznim trakama u istorijskom jezgru Beograda, kontrolisan pristup hitnih službi pešačkoj zoni Knez Mihailove ulice, kao i organizovanje sveobuhvatne, stručne rasprave o saobraćajnom rešenju za istorijsko jezgro Beograda.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR