JOŠ JEDNA REKONSTRUKCIJA U GRADU: Počeli radovi na obnovi Pionirskog parka, trajaće tri meseca (FOTO)

1
186
FOTO: Starogradski.com

Danas je zvanično počela rekonstrukcija Pionirskog parka gde se već mogu videti radnici i građevinske mašine koji će na ovom mestu biti angažovani u naredna tri meseca. Za obnavljanje jednog od najstarijih prestoničkih parkova grad Beograd izdvojio je 104 miliona dinara, a radovi će biti podeljeni u više etapa, tako da u narednom periodu park neće biti zatvoren za građane.

Uočljivo je da je oko parka postavljena ograda kao i mehanizacija, ali značajnijih radova još nema.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Pionirski park, koji baštini i nekoliko vrsta zaštićenih biljaka, poput crnog oraha i crvenog kestena, godinama je u veoma lošem stanju. Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, nakon završetka radova, zelena oaza između Andrićevog venca i Trga Nikole Pašića zadržaće dosadašnji izgled.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Pionirski park nastao je krajem 19. veka kao Dvorski park, čineći celinu sa kraljevskim dvorom. U alejama parka i danas se mogu videti stabla iz tog perioda. U njemu su se niz decenija svakog leta priređivale izložbe pod nazivom “Skulptura u slobodnom prostoru”, na kojima su svoje radove izlagali članovi ULUS-a.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

U parku se nalazi nekoliko zanimljivih skulptura, jedna spomen česma i jedan autentičan spomenik vezan za Prvi svetski rat. Osmatračnica Vrhovne komande srpske vojske na Solunskom frontu u park je doneta i rekonstruisana 1928. godine. U unutrašnjem delu nalazi se spomenik istaknutoj srpskoj slikarki Nadeždi Petrović, skulptura “Devojka sa ćupom”, koja je deo fontane kraj dečijeg igrališta, bronzana skulptura “Prekunuta igra”, posvećena beogradskim pionirima, kao i kompozicija “Sreća” izrađena od belog venčačkog kamena.

(Starogradski.com)

Čitajte još:

STAROGRADSKI NA LICU MESTA: Odloženo uklanjanje limenog dimnjaka na Trgu politike iz bezbednosnih razloga (FOTO)

KALEMEGDANSKA PROMENADA: Nedelja marokanske kulture u Beogradu (FOTO, VIDEO)

BEBE DOLAZE: Besplatne radionice na Starom gradu za buduće roditelje

1 KOMENTAR

OSTAVI ODGOVOR