KOJE JEZIKE UČE NAŠA DECA? Svi znaju šta je u trendu, ali za ova dva retki su imali pojma!

0
1205
FOTO: Pixabay

Predlog Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja za ukidanje drugog stranog jezika u osnovnim školama pao je još prošle godine u vodu kada se veliki deo javnosti usprotivio ovoj nesvakidašnjoj inicijativi.

Razloge za ovakav predlog predstavnici Zavoda izneli su u Planu rasterećenja učenika u osnovnim školama, ali su vrlo brzo naišli na zid sastavljen od velikog broja profesora nemačkog, francuskog i ruskog jezika, koji bi u tom slučaju ostali bez posla, a deca bi ostala uskraćena za znanje za koje bi kasnije platili privatnim školama stranih jezika.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

S obzirom na to da scenario Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja nije realizovan, istraživali smo koji se sve strani jezici uče u starogradskim osnovnim školama.

Kao prvi strani jezik od prvog razreda u gotovo svim školama je engleski, ali samo u jednoj školi je to nemački jezik. U popularnoj “Drinki”, koja godinama u nazad okuplja decu iz čitavog Beograda, časovi nemačkog odvijaju se čak četiri puta nedeljno, dok se sa engleskim deca susreću tek u petom razredu.

UVELI I EGZOTIKU

Interesantan je program učenja stranih jezika u OŠ “Vuk Karadžić”. Osim engleskog, koji je obavezan od prvog razreda i francuskog od petog, na samom početku školovanja moguće je potpuno besplatno učiti i dva azijska jezika.

– U našoj školi smo za svu decu od prvog do osmog razreda organizovali fakultativno učenje kineskog i japanskog jezika, što je potpuno besplatno. Profesori kineskog dolaze sa Instituta Konfučije, a profesori japanskog sa Filološkog fakulteta. Najveće interesovanje za učenje ovih stranih jezika vlada među decom od prvog do četvrtog razreda, ali ima i učenika starijih razreda koji su veoma zainteresovani – kaže direktorka škole Suzana Deretić.

U osnovnim školama “Skadarlija” i “Mihailo Petrović Alas” vlada identična situacija kada je reč o učenju stranih jezika – od prvog engleski, a od petog francuski. U saradnji sa Insitutom Konfučije, u proteklih šest godina ogranizovana je i besplatna nastava kineskog jezika.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

U OŠ “Kralj Petar Prvi” engleski je broj jedan, dok se nemački uči od petog razreda. Škola je u saradnji sa Gete instutom besplatnu fakultativnu nastavu nemačkog organizovala i za učenike nižih razreda.

– Saradnju sa Gete institutom negujemo zbog svih naših učenika, jer nam je stalo da im olakšamo obaveznu nastavu nemačkog koja kreće u petom razredu. Fakultativni časovi su besplatni, a pohađaju ih gotovo sva deca mlađih uzrasta jer na taj način kvalitetno provode vreme kada se završe časovi – kažu u ovoj školi.

U Osnovnoj školi “Braća Baruh” kao prvi jezik uči se engleski, dok u petom deca biraju između ruskog i nemačkog. Mogućnost izbora postoji i u OŠ “Stari grad”, gde se od petog deca mogu opredeliti između francuskog i nemačkog. Ruski je, kao drugi jezik, obavezan jedino u Osnovnoj školi za zaštitu vida “Dragan Kovačević”, dok je engleski i u toj školi prvi jezik.

Kada se odmere francuski i nemački jezik na opštini Stari grad, rezultat je nerešen. Nameće se samo još jedan zaključak, a to je da učenje ruskog na našoj opštini nije u modi, a da se deca lagano okreću nekim drugim, egzotičnim jezicima.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR