Marko Bastać: DIVAN DAN

0
102

Ovde u našem gradu – Starom gradu je sve počelo. Davno, još 1867. godine kada je na Cveti knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada Beograda. Ovaj događaj predstavljao je početak nove etape – etape koja je vodila ka slobodi i potpunoj samostalnosti.
I zato je baš ovde srce Srbije, srce Beograda.
Danas, ovde živimo mi – Starograđani. Mi smo čuvari preko 200 objekata koji su od posebnog značaja za istoriju svih nas… Međutim, mi čuvamo i ono što se ne vidi. O tome je najbolje pisao Milorad Pavić „Oni danas koji vole i poznaju ovaj grad, ne poznaju ga na osnovu onoga što su u njemu videli ili dotakli. Njegov najveći i možda najlepši deo je onaj koji je netragom nestao, pa ga više nikada nećemo videti, snimiti ili dodirnuti. Ali istoriji pripada i onaj njen nestali deo, koji se više nikada neće moći rekonstruisati, onaj deo istorije koji se nalazi u nama, a ne u svetu oko nas.“
Ali Stari grad je mnogo više od istorije koju čuvamo i kada je ne vidimo. Stari grad je mnogo više i od lokacije na kojoj živimo, on je naš zajednički pogled na svet, on, kako je to Momo Kapor zapisao „u stvari i nije grad, on je metafora, način života“.

goran

Živeti na ovim našim starogradskim ulicama znači biti u centru, znači biti na izvoru, ali i prvi na udaru. Tako je to oduvek. Tako će i ostati. Na ovim ulicama osvajala se sloboda. Na ovim ulicama branili smo pravo da svako ima svoj stav. Branili smo pravo na različitost koja ovde predstavlja bogatstvo. Dokaz za to su katoličke, jevrejske, islamske i pravoslavne bogomolje koje krase naš grad – Stari grad.
Danas je naš divan dan. Danas su Cveti. Već deseti, jubilarni put ih obeležavamo u Jevremovoj ulici. Ona se i ovog puta pretvara u ono što je Stari grad oduvek bio i što će zauvek i ostati – mesto dijaloga, mesto razumevanja, mesto susreta.
Na desetu godišnjicu „Jevremova – ulica susreta“ jeste i mesto novog početka. Taj novi početak nam je neophodan, kako iz odgovornosti prema istoriji koju ne možemo da dodirnemo ali je osećamo, tako iz zbog budućnosti koja dolazi i koju moramo da učinimo boljom od stvarnosti koju živimo. To je naša obaveza, jer tu iz našeg grada, iz Starog grada ionako sve počinje.
O tome je i Milan Mladenović pevao:

Razmičeš zavese, gledaš obećani grad
svetla se pale, tinja želja u tebi
još uvek ti đavoli vire iz rukava
i svaki nokat krije otrov ljubavi
Ispituješ zaborav, obaraš alibi
I biraš ulogu kao haljinu za veče
U prolazu te zapahne miris noći i kaže
Probudi se, pokreni se
Probudi se, pokreni se
Ti si sav moj bol
Ti si sav moj bol

Ti si moj grad. Ti si Stari grad. A Stari grad je naš grad.
Zato srećan nam svima divan dan.
I hvala vam što čuvate Stari grad.

Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad

OSTAVI ODGOVOR