MUZEJ NIKOLE TESLE NA DORĆOLU??? Simbolično, dom najvećeg naučnika u staroj elektrani “Svetlost i snaga” (FOTO)

0
198
FOTO: Starogradski.com

Novi muzej Nikole Tesle trebalo bi da bude izgrađen na sadašnjem mestu stare električne centrale na Dorćolu. Kako smatraju nosioci gradske vlasti, stara centrala “Svetlost i snaga” o kojoj je portal Starogradski.com nedavno pisao, pravo je mesto za novi dom Nikole Tesle.

TUGA, ČEMER I JAD: Nekada – SVETLOST I SNAGA Beograda, danas – RUINA! (FOTO)

Ovaj objekat biće najveći naučnoistraživački centar na ovim prostorima koji će se baviti životom i delom srpskog genija iz Smiljana.

NEMA VIŠE SLIKANJA SA ZMIJOM U KNEZU: Egzotičnu životinju oduzeli komunalci (FOTO)

Dosadašnji muzej koji se prostire na 300 kvadrata, smešten u kući ministra Genčića, ubuduće će zaposednuti prostor od 30.000 kvadratnih metara. Osim muzejske postavke, na tom mestu planirana je biblioteka i naučni kampus za studente i profesore iz celog sveta. Planirani su i prateći sadržaji na prostoru predviđenom za muzej, izgrade i drugi objekti poput centra za promociju nauke, mlade talente, informacione tehnologije i genetički inženjering.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pružiće svu potrebnu stručnu podršku realizaciji projekta a glavni cilj jeste da se do kraja godine izabare investitor.

STAROGRAĐANI VIŠE NEĆE MORATI NA NOVI BEOGRAD U KUPOVINU: Šoping centar u Rajićevoj se otvara polovinom septembra (FOTO)

Ranije su vođene polemike oko toga gde bi trebalo da počivaju ostaci Nikole Tesle. Srpska pravoslavna crkva predlagala je da se urna prebaci u Hram Svetog Save i bude položena u kriptu. Tome su se protivili iz Muzeja Nikole Tesle navodeći da urna nije eksponat već kulturno dobro i da joj je kao takvoj mestu u muzeju. Protiv izmeštanja urne bio je i praunuk Tesline sestre, Vilijem Terbo.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR