NA STAROM GRADU NOVE OLAKŠICE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM: Postavljena nova staza za slepe, a u opticaju je i aplikacija kao pomoć i olakšica (FOTO)

0
96
FOTO: Promo

U Jevrejskoj ulici, u donjem Dorćolu nedavno je postavljena staza za slepe, a svečano otvaranje se očekuje u prvoj polovini septembra.

Staza je dugačka 300 metara i prostire se od autobuskog stajališta u Dušanovoj ulici, pa sve do sedišta “Saveza slepih Srbije” koji se nalazi u Jevrejskoj 24. Ovaj projekat organizovalo je udruženje građana “Altea”, uz podršku “Saveza slepih Srbije”, a radove je finasiralo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Republike Srbije.

POLICIJA STIŽE U ŠKOLE NA STAROM GRADU? Đake očekuju časovi o prevenciji nasilja, narkomaniji i alkoholizmu, kao i o bezbednosti na internetu

Pored ovog, slepima I, generalno, licima sa nekim invaliditetom, od nedavno je na raspolaganju još jedna pogodnost. Kako smo saznali od Milana Blagojevića iz udruženja građana “Aleta”, u pitanju je “Aplikacija za poneti” za osobe sa invaliditetom koja nudi čitav niz mogućnosti i olakšava život slepima i osobama koje imaju problem ovog tipa.

Osnovna funkcija aplikacije je učenje Brajevog pisma, mogućnost tumačenja poruka, a u sebi sadrži čak i kviz koji ocenjuje znanje korisnika, a dostupna je u verziji na Srpskom i Engleskom jeziku.

APLIKACIJA SLEPI
FOTO: Promo

Autor aplikacije je COSI (Centar za osobe sa invaliditetom), a finansijer Ministarstvo za trgovinu i turizam Republike Srbije.

INDONEŽANSKA PIJACA NA KALEMEGDANU: Osetite ukus ove egzotične zemlje 26. septembra

Sastoji se iz četiri dela podeljenih na ekranu mobilnog telefna: To je najpre Govor ruku, koji omogućava prevođenje govora, zatim”Brajzbuka plus” koja omogućava pisanje svih slova, izraza, a i ovde se takođe nalazi kviz provere znanja. Uz to tu je i mogućnost pisanja sopstvenog teksta na Brajevom pismu, a moguća je i dvosmerna komunikacija.Treći deo čini baza važnih telefonskih brojeva za lica sa invaliditetom koji se mogu pozvati jednim “klikom”. Konačno, u četvrtom delu otvara se mapa trenutne lokacije korisnika uz pomoć koje je moguće lako locirati prazna parking mesta za invalide i to u krugu od 50 ili 200 metara, u zavisnosti šta korisnik izabere.

GARAŽA PIONIRSKI PARK: Osobama sa invaliditetom će biti olakšan pristup

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR