NAJAVLJENA REKONSTRUKCIJA DOMA SINDIKATA: Bioskopska sala postaje i koncertna i pozorišna, a na sprat stiže galerija

0
124
FOTO: Promo

Raskopane ulice i neprohodni trotoari, uz temperature poput one u Sahari, ovog leta su glavni uzrok skakodnevnih glavobolja Beograđa i posetilaca glavnog grada.

U toku je revitalizacija Kosančićevog venca i ulica u starom gradskom jezgru. Obilićev venac je dobio novi izgled, a najavljena je i rekonstrukcija Studentskog trga i Skadarlije.

Svakako se radujemo svemu što ulepšava i vraća sjaj starom urbanom delu grada i značajno poboljšava kvalitet života u Beogradu, po uzoru na Beč, Kopenhagen ili Barselonu.

BEOGRADSKA TVRĐAVA U PUNOM SJAJU: Pušteno u rad dekorativno osvetljenje na Kalemegdanu (FOTO)

Nadamo se da se u tu viziju uklapa i najavljena obnova dvorane Doma sindikata, važne ustanove u kulturnoj istoriji glavnog grada, značajne za brojne generacije Beograđana.

Našem gradu “nedostaju moderne koncertne dvorane, a Dom sindikata odavno je zaslužio da bude obnovljen” izjavio je gradski menadžer Goran Vesić, a a preneo je “Beoinfo”.

FOTO: Promo
FOTO: Promo

On je tom prilikom rekao da je “novi zakupac ispunio zahteve Grada Beograda u vezi sa akustikom i proširenjem bine kako bi veliku dvoranu mogli da koriste i simfonijski orkestri”.

Naime, prema dogovoru sa Gradom, kompanija „MCF megakom film”, koja je zakupila i koja renovira dvoranu, obezbediće prostor za gradsku galeriju na prvom spratu Doma sindikata.

Ako smo dobro razumeli ove navode, obnova dvorane će se obaviti u partnerstvu javnog i privatnog sektrora, što je model koji se odavno uspešno primenjuje u razvijenim zemljama.

“BEOGRAD PUT” ZAKRPIO PRVE RUPE NA TERITORIJI STAROG GRADA: Nema više “propadanja” na svakom ćošku (FOTO)

Kako su najavili gradski menadžer i direktor Doma sindikata Igor Stanković, renovirana dvorana će biti spremna da ponovo ugosti “Beogradski džez festival” i “Festival dokumentarnog filma”, a možda i deo programa “FESTA”.

Velika dvorana će biti koncertna, filmska i pozorišna sala. Umesto 1.600 mesta, imaće 1.400 sa većim razmakom između sedišta i sa akustikom, po svetskim standardima za klasičnu muziku i za filmske projekcije. U službi dvorane biće prostorije u podrumu, koje najverodostojnije svedoče o šest decenija Doma sindikata.

Na 6.250 kvadratih metara naći će se četiri bioskopske sale i jedna višenamenska, a osim filmskih projekcija, u njoj će biti kamerna sala, a služiće i kao sala za kongrese i manifestacije.

FOTO: Promo
FOTO: Promo

“Za pres-centar, galeriju, dečji edukativni kutak sa igraonicom rezervisan je prvi sprat, dok će bar biti u velikom holu u prizemlju sa letnjom baštom I sturenom ka Trgu Nikole Pašića. Iz hola će, osim stepenica, do prvog sprata voditi i lift.U obnovu se ulaže tri miliona evra, ne računajući ozvučenje, rasvetu i projektore, a biće zaposleno 120 ljudi” rekao je direktor Dvorane Doma sindikata.

PITI ILI NE PITI: Da li bezbedno piti vodu sa česama i izvora na Starom gradu?

Nadamo se samo da čuveni da ova ustanova kulture neće doživeti sudbinu “Narodnog muzeja” i “Muzeja savremene umetnosti” koji godinama čekaju obećani završetak rekonstrukcije, a obećanjima se samo produžuje rok trajanja.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR