NAJVIŠE TURISTA POSETI STARI GRAD: Smenjuju se na dnevnom nivou, noće u hostelima i privatnim apartmanima

0
80
FOTO: Starogradski.com

Zbog porasta broja stranih turista u Beogradu, sve je veći broj novootvorenih hostela i privatnih apartmana u centru grada koji se iznajmljuju na dan. Iako je Gradska uprava propisala uslove za otvaranje nekategorisanog smeštaja, još uvek postoji mnoštvo takvih mesta u stambenim zgradama na čiji rad stanari imaju primedbe. Odsek za turizam Gradske opštine beleži svakodnevne prijave građana, koji se najčešće žale na buku u svojim stanovima i haustorima zgrada. Opština Stari grad je i statistički druga opština u Beogradu po broju noćenja turista.

BRUKA JE OTKLONJENA: Uklonjen kukasti krst sa table u Jevrejskoj ulici (FOTO)

“Normalno je da se građani prvo obrate svojoj opštini. Međutim, Odsek za turizam Gradske opštine Stari grad nije nadležan u inspekcijskom nadzoru kada je reč o žalbama na hostele i privatne apartmane, jer je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija taj posao poverilo Sekretarijatu za inspekcijske poslove grada Beograda, odnosno njegovom Sektoru za inspekcijski nadzor nad trgovinom i turizmom”, kaže Milan Cerovac, šef opštinskog Odseka za turizam.

Odlukom Skupštine grada Beograda o definisanju uslova za otvaranje nekategorisanih hostela i apartmana, a koji se nalaze u stambenim zgradama, u aprilu prošle godine predviđeno je da preduzimljivim vlasnicima stanova koji žele da pokrenu ugostiteljski biznis, polovina plus jedan komšija mora potpisati saglasnost.

STAROGRADSKI ISTRAŽUJE: Šta se krije iza priče STAN NA DAN? Turizam, preljuba ili nešto treće?

“Pozivi i dopisi građana Starog grada govore da u centru još uvek postoje hosteli i privatni apartmani koji ne poseduju neophodne dozvole i čiji gosti ne poštuju kućni red. Turisti se smenjuju na dnevnom nivou, dolaze i odlaze čak i u kasnim noćnim satima. Iako ne možemo konkretno da pomognemo, ostalo nam je samo da građanima damo prave informacije gde i kome da se obrate” kaže Milan Cerovac.

U Odesku za turizam gradske opštine Stari grad napominju da građani sve pritužbe u vezi sa nelegalnim otvaranjem hostela i apartmana mogu poslati gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove na mejl inspekcija@beograd.gov.rs. Nadležnost da primaju pritužbe građana imaju i operateri Beokom servisa putem broja telefona 0800/110-011 ili putem mejla bks@beograd.gov.rs.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Kratka istorija ulice od „Albanije“ do „Srpske krune“ (FOTO)

Svi zainteresovani građani koji imaju neki problem ili ideju u vezi sa turističkom delatnosti mogu se obratiti Odseku za turizam na brojeve telefona 011/3300-541 i 011/3300-665, ili putem mejla turizam@starigrad.org.rs.

(Starogradski.com)

 

 

OSTAVI ODGOVOR