NE PROPUSTITE ASTRONOMSKI VIKEND: Zanimljiva vasiona i zvezde za građane (FOTO)

0
149
FOTO: "Ruđer Bošković"

Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” organizuje 35. Beogradski astronomski vikend, koji se tradicionalno dešava u Planetarijumu svakog prvog letnjeg vikenda u godini.

U petak, 23. juna, od 19.15 časova Branko Simonović, član Društva od ’98. godine, održaće predavanje “Osamdeset godina otkrića Srbije (1564)”. Broj 1564 označava kataloški broj prvog asteroida pronađenog pre 80 godina u Srbiji. Nakon predavanja prisutni će imati priliku da od 21 čas, sa vrha opservatorijuma, teleskopom osmatraju nebeska tela, od kojih su trenutno najuočljiviji Jupiter i Saturn.

ZARADITE NA OTPADU! Otkup starih televizora, veš-mašina, kompjutera, kućnih aparata od 50 do 1250 dinara!

Narednog dana, u subotu, 24. juna, od 16 časova biće održano predavanje “Dostignuća i kosmičke vizije Ilona Maska”, a od 17 časova predavanje “Uticaj graviticionih efekata na dinamiku tela Sunčevog sistema”. Od 18 časova sledi predvanje “Led i voda Marsa”, zatim od 19 počinnje planetarijumska projekcija “Zanimljiva vasiona”. Od 20 časova biće održano predavnje “Otkriće gravitacionih talasa”. Za sam kraj astronomskog vikenda sa vrha opervatorijuma mogu se razgledati nebeska tela.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Aktivnosti Astronomskog društva “Ruđer Bošković”

U okviru programa Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, sa vrha Dizdareve kule, može se uživati u jedinstvenom panoramskom pogledu, koji se pruža od Zemuna, Gardoš kule preko Novog mosta, pa sve do Avale. Za ovaj program opervatorijum je otvoren utorkom, sredom i četvrtkom od 10 do 16 časova. Cena dnevnog razgledanja je 50 dinara.

OBILIĆEV VENAC: Pakao za stanare, raj za pešake, turiste i ugostitelje (FOTO, ANKETA)

Osim dnevnog razgledanja, vrh Dizdareve kule otvoren je i za noćna posmatranja, petkom i subotom, od 20 do 22 sata. Cena razgledanja nebeskih tela teleskopom je 100 dinara. Posebno iskustvo čini živa slika sa nebeske pozornice koja nastaje kada foton direktno sa Jupitera stigne do nas.

FOTO: "Ruđer Bošković"
FOTO: “Ruđer Bošković”

Svake subote u Planetarijumu od 19 časova, tokom sezone koja traje od marta do novembra, održavaju se projekcije “Zvezda za građane”. Ovo je posebna prilika da se upoznamo sa zvezdanim nebom pomoću uređaja koji preko kupole simulira zvezdano nebo. Cena ovog programa je 25O dinara, a za sve mlađe od sedam godina je 100 dinara.

Astronomsko društvo za sve zainteresovane organizuje “Kurs astronomije za početnike”. Postoje dve vrste programa, teorijski deo vodi Aleksandar Otašević, dok praktični deo vodi Branko Simonović. Kurs je jedinstvena mogućnost da se otkrije sve o nebeskim sferama, sažveđima, zemljinoj rotaciji i revoluciji, kretanju Meseca, galaksiji, asteroidima, nastanku Sunčevog sistema i mnogim drugim astrološkim temama.

POGLEDAJTE NAGRAĐENI FILM UČENIKA OŠ “VUK KARADŽIĆ”: Petar i Luka osvojili prvo mesto na regionalnom fetsivalu (VIDEO)

Letnja škola astronomije jedna je od tradicionalnih manifestacija Društva u okviru koje se organizuje osmodnevni odlazak na neku od planina u Srbiji. Za pohod na razgledanje noćnog neba iznad Srbije potrebni su astroklimatski uslovi, pre svega u pogledu tamnog neba. Škola je zamišljena tako da se tokom obdanice održavaju predavanja, ali i neformalni sadržaji, dok se u večernjim časovima pažnja posvećuje proučavanju zvezdanog neba.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Cajsov planetarijum

Na vrhu opservatorije, na Dizdarevoj kuli, nalazi se stari Cajsov (Zeiss) projektor. Sama naprava se naziva planetarijum, pa se stoga taj naziv preneo i na zgradu, a jedini je takav koji je u aktivnoj upotrebi. Proizveden je davnih pedestih godina. Kupio ga je Josip Broz na sajmu tehnike, a u sadašnju zgradu postavljen je 1968 godine, od kada neprekidno radi.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR