NEKADAŠNJI PILOT I SLIKAR SA DORĆOLA: Slavko Samardžija kao promoter umetnosti i zdravog načina života (FOTO)

1
352
Starogradski.com

Sedamdesetčetvorogodišnji Dorćolac Slavko Samardžija čovek je sa mnogo talenata. Po obrazovanju vojni pilot, po opredeljenju sportista i pobornik zdravog života, a u duši slikar, bakrorezac i ikonopisac. Davne 1962. godine upisao je podoficirsku Vojnu akademiju Ratnog vazduplovstva u Mostaru, gde je stigao iz rodnog Mrkonjić Grada, a u isto vreme i školu slikanja i primenjenih umetnosti. Posle Skoplja, Podgorice, Niša, Kraljeva i Pančeva, danas živi u Dušanovoj ulici i stvara u svom maštovito uređenom ateljeu.

“Penzija je za mene tek samo novi upisani fakultet. Svaki dan mi je izazov koji ne propuštam. To me je naučila vojska, imam rokovnik sa obavezama i trudim se da ih poštujem” kaže Slavko Samardžija.

BAKA KOJA ŠIRI POZITIVAN DUH I RADOST NA BAJLONIJEVOJ PIJACI: U slobodno vreme piše pesme i snima motivacione video klipove (FOTO, VIDEO)

Leteo je i preuzimao komande na jugoslovenskom klipnom avionu 522, koji je prvi model proizveden u fabrici aviona u Mostaru. Svedok je vremena velike vojne industije bivše zemlje gde su se sklapali i avioni Soko, Orao i Galeb. U vojsci se aktivno bavio i sportom, a u slobodno vreme bio je profesionalni fudbalski sudija na velikim utakmicama prve lige.

Slavko Samardžija u svom ateljeu u Dušanovoj; FOTO: Starogradski.com
Slavko Samardžija u svom ateljeu u Dušanovoj;
FOTO: Starogradski.com

“Pošto se u letačkim jedinicama vojske vrlo rano prestaje sa letenjem, moj sledeći zadatak bile su sportske pripreme mladih vojnika. Tako sam se godinama upoznavao i sa sportskom medicinom, koja mi je postala ne samo hobi, već zaista mogu mnogim ljudima da pomognem, da im izlečim sportske povrede.”

Slavko Samardžija do sada je samostalno izlagao na ukupno dvadeset i dve izložbe. Poslednju je imao prošle godine u prostorijama Udruženja penzionera opštine Stari grad, u Kralja Petra 54. Pre te izložbe, samostalno je izlagao u Kući Đure Jakšića u Skadarliji.

“Moje slike i bakrorezi se bave vremenom u kojem smo živeli i u kojem još uvek živimo, od portreta do aktova. Poslednje što sam uradio bile su slike za dokumentarni film “Crna kraljica”, koji se bavi mojim rodnim krajem. Volim da podsećam i na neke zaboravljene ljude. Skoro sam nacrtao portret Nikole Kibalčića, koji je živeo pre Milankovića, Pupina i Tesle, a prema čijim projektima je počeo da se proizvodi raketni sistem. Obradio sam i Oluju, što isto osećam kao jedan zapis vremena” priča Slavko Samardžija.

KAKO SE NEKAD UČILO? Zbirka Pedagoškog muzeja, stara više od jednog veka

Kao veliki dobrotvor i poklonik humanitarnog rada, Slavko Samardžija svoje slike uglavnom ne prodaje, već ih daruje raznim udruženjima i organizacijama. Po tome ga znaju u Srbiji, ali i u njegovoj rodnoj, Bosanskoj Krajini.

“Volim da poklanjam slike. Poslednju sam poklonio udruženju građana koje organizuje podizanje spomenika junacima sa Košara. Godišnje poklonim od pet do sedam slika. Uglavnom ih darujem gradovima odakle potičem. Prodaja mi nije cilj, ali ima zainteresovanih za ikone koje izradjujem na ulju i bakru u boji. Slikarstvo je moja ljubav, radim sve čega se dohvatim” priča gospodin Slavko, koji u Udruženju penzionera Starog grada ima jednu posebnu ulogu.

Starogradski.com
Starogradski.com

“Moja misija kao člana Udruženja je da naučim sve naše članove da rade na sebi, da rade na zdravstvenoj preventivi. Promovišem zdrav način ishrane, savetujem članove kako da žive zdravo, kako da se hrane. Mnogi to ne praktikuju, a to je jedino bitno za dugovečnost. Udruženja penzionera imaju smisla ukoliko imaju one ljude koji žele da budu aktivni.”

OPŠTINA VAS VODI NA IZLOŽBE: Besplatne posete Istorijskom muzeju za Starograđane

Nekadašnji pilot Slavko Samardžija svakodnevno se bavi sportom. U njegovim godinama to su brzi hod i plivanje. Dorćol je mesto gde održava zdravlje i vitalnost, za koje kaže da su jedini smisao svih koji su zagazili u treće životno doba.

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

OSTAVI ODGOVOR