NEOBIČNA LJUBAV S KALEMEGDANA: Priča o Jovanki i Belom

0
257
FOTO: Starogradski.com

Čini se da nema stvari koju Beograđani više vole prvih prolećnih šetnji centrom grada. Iako vreme u ovom periodu godine ume da bude nestabilno, svaki sunčev zrak brojne šetače mami na ulice i u parkove Starog grada. Ipak, zna se da je jedna od omiljenih destinacija beogradskih šetača Kalemegdan! Ovih dana je u veselim bojama, pun dečije graje, ali i zaljubljenih parova. Beli i Jovanka su jedan od njih.

SIGURAN DOM ZA NAPUŠTENE PSE: Kućice koje su postavili građani biće LEGALIZOVANE

Već neko vreme Beli i Jovanka grade svoju vezu i non-stop su na Kališu. Prošetaju, posmatraju prolaznike, maze se sa njima, jedu, odspavaju i sve ispočetka. Sve ovo bi, u najmanju ruku, zvučalo čudno da nisu u pitanju psi lutalice koji već godinama žive na beogradskoj tvrđavi, a o kojima brinu građani koji su veliki ljubitelji pasa. beli i Jovanka imaju i svoj dom u vidu improvizovanih kućica za pse u koje mogu da se sklone od hladnoće i prespavaju.

FOTO: Starogradski.com
Duda i Biljana svakodnevno obilaze ljubimce na Kališu i donose im hranu; FOTO: Starogradski.com

– Od kad su dobili kućice koje je naručio Ivan, mnogo smo mirniji jer znamo da Beli i Jovanka imaju krov nad glavom i mesto gde će im biti toplo. Ovih dana ćemo organizovati prolećno spremanje kućica. Zimi im ubacimo jorgane – kaže gospođa Duda koja ova dva slatkiša, zajedno sa Ivanom i gospođom Biljanom redovno hrani. A Jovanka i Beli odlično znaju kad je vreme ručka i prepoznaju i zvižduk, odnosno poziv na isti.

Kakvi smo to ljudi? Ukradena još jedna kućica za pse ispred opštine Stari grad! (VIDEO)

– Jako su dobri i umiljati, samo Jovanka je mnogo ljubomorna. Ne dozvoljava da iko priđe Belom. Čim oseti da mu se neko približava, skače. Inače je jako pitoma – dodaje gospođa Biljana i kaže da ih svi u kraju poznaju i da one već dugi niz godina brinu o lutalicama, ali da im nije ni najmanje teško jer vole životinje. Da je istina sve što govore, dokazao je i mladi bračni par koji se predao maženju odmah nakon ukusnog obroka.

Dremka posle ručka
Dremka posle ručka; FOTO: Starogradski.com

Red maženja, red klope, sunčanja i neizostavne opreznosti, kao i privlačenja pažnje prolaznika, ali i okolnih prodavaca i radnika “Gradske čistoće”. Tako otprilike izgleda dan ova dva psića koji u znak zahvalnosti za “porciju” maženja umeju i da poljube.

GRAĐANI PRESUDILI! Ovo je simbol naše prestonice (ANKETA, FOTO)

– Njih svi vole. Nema dana da ih ne obiđemo. Uvek imaju šta da jedu i piju. Mnogo su lepi, dobri i voljeni. Prave su maskote Starog grada – kaže gospođa Zorka, radnica “Gradske čistoće”, koja je zadužena za čišćenje ove lokacije već 20 godina.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Kućice niko ne dira. Na njima stoji znak da su vlasništvo “Evropske inicijative 17” koja brine o životinjama, mada verujemo da ih svakako niko ne bi ni dirao. Ipak su one nečiji dom.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR