NESKLAD KOJI BODE OČI: Postmodernizam između dve stare lepotice (FOTO)

3
249
FOTO: Starogradski.com

Koliko se nova kuća u Pariskoj 8 uklapa u ambijent starog Beograda verovatno će pokazati vreme. Za sada, jedini zadatak ove moderne građevine je da privlači pažnju mnogih stručnjaka, ali i običnih prolaznika koji primećuju da ovako arhitektonsko rešenje nema baš mnogo veze sa stilovima dve stare susedne kuće u Pariskoj ulici.

MALO SMO NADOGRADILI! Tragikomičan Instagram nalog o biserima beogradskog nadziđivanja (FOTO)

U Beogradu, čije je nasleđe velikim delom uništeno za vreme Drugog svetskog rata, mešaju se stilovi iz 19. veka sa posleratnom modernom, međuratni art deko sa savremenim pojavama, dekorativne fasade naspram pročišćenih fasada i staklenih traka moderne.

SUPER ZID U POP LUKINOJ: Umetnost koja opominje moderan svet (FOTO)

Pomalo neobična zgrada u Pariskoj 8 odstupila je od prvobitnog projekta, koji je godinama unazad stajao na tabli ispred gradilišta, a stvarni razlog zbog čega je podignuta sasvim drugačija kuća od prethodno najavljene – u javnosti nije poznat.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Sloboda arhitekte ogleda se u neobičnoj fasadi, koja više podseća na lepljene keramičke ploče sa nekoliko prozora različitih oblika i dimenzija. Treba napomenuti da je kuća u Pariskoj 8 projektovana za privatno lice, pa je moguće da je arhitekta jednostavno odgovorio na zahtev investitora.

UPOZNAJMO NAŠ GRAD: Znate li koja se starogradska ulica u 19. veku zvala Gradsko polje gornje? (FOTO)

Autor projekta ove zgrade je arhitekta Branislav Redžić. Njegovi projekti pobeđivali su na brojnim konkursima grada Beograda, a na nedavno okončanom javnom konkursu za izgradnju Gradske galerije na Kosančićevom vencu pobedilo je njegovo idejno rešenje.

(Starogradski.com)

3 KOMENTARI

  1. Zgrada, sama po sebi izgleda kao bunker. Arhitekta je radio projektni zadatak koji je dobio od investitora. Pravo je investitora da gradi i arhitekte da projektuje po projektnom zadatku i željama investitora. Međutim, ovde je problem sistemski, a to je korupcija. Saznajte ko im je dao urbanističke uslove za ovu građevinu i saznaćete ko je uzeo mito.

  2. На жалост, оваквих примера урбаног “шаренила” (еуфемизам) има много. Слично је и са оном турбофолк скаламеријом поред Кинотеке, али и у продужетку нови *** (шта год), на месту старе окретнице тролејбуса! Та зграда се као канцер раширила на своју околину, чак и преко крова Библиотеке града! Зар нико није знао у напред како ће то изгледати?! Ја се нешто не сећам да је графика приложена на плакату градилишта одговарала ононе у шта се на крају изродило? Урбанда је победила!

OSTAVI ODGOVOR