OBNOVA SKADARLIJE U FAZAMA: Česma rekonstruisana, nastavak radova posle turističke sezone (FOTO)

0
123
FOTO: Starogradski.com

Nadaleko poznata Skadarlijska česma zablistala je ovih julskih dana novim/starim sjajem, prema originalnom projektu arhitekte Uglješe Bogunovića iz 1966. godine. Starogradska boemska četvrt je tako konačno dobila i prelepo mesto za turističke foto uspomene i još popularniji kutak za “sefli trenutak”.

POČELA REKONSTRUKCIJA SKADARLIJSKE ČESME: Radovi će trajati do sredine jula! (FOTO)

Obnovom česme i njenog platoa, u koju je uloženo 6,5 miliona dinara gradskih para, završena je prva faza rekonstrukcije Skadalije. Njena kompletna obnova, prema dogovoru koji su postigli skadarlijski ugostitelji i gradske vlasti, sačekaće kraj turističke sezone. Naime, posle nekoliko sastanaka kojima su prisustvovali predstavnici Gradske uprave grada Beograda i Društva za očuvanje, uređenje i razvoj Skadarlije dogovoreno je da sanacija kaldrme, kolovoza i trotoara bude završena do kraja kalendarske godine.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ipak, čule su se pobune ugostitelja, jer su brojni turisti videvši da je rekonstrukcija česme u toku zaobilazili čitavu boemsku četvrt, misleći da je čitava Skadarlija zatvorena za goste Beograda.

Svakako da će obimni infrastrukturni radovi za koje je planirano 14,2 miliona dinara, od čega je Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija obezbedilo deset, obuhvatiti zamenu vodovodnih i kanalizacionih cevi koje nisu menjane godinama.

PETKOM U BOEMSKOJ ČETVRTI: Branislav Nušić, Đura Jakšić i Žanka Stokić vas čekaju u Skadarliji

Nakon tih radova krenuće obnova oronulih fasada, za koje je, prilikom obilaska česme, gradski menadžer Goran Vesić istakao “da će za neimare biti veliki zalogaj, jer će se raditi odjednom”. Naposletku će se na kaldrmu postaviti autentični mobilijar koji je takođe, projektovao arhitekta Bogunović.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Skakako je veoma važno za naš grad i opštinu da se konačno, posle više decenija priče, obnovi Skadarlija. Statistika ukazuje da Beograd sve više živi od turizma. Prema podacima TOB-a u prvih pet meseci ove godine prestonicu je posetilo 360.000 turista, što je 14 odsto više nego lane. Samo tokom maja ove godine u Beogradu je registrovano preko 100.000 stranih i domaćih turista.

AZBUKA STAROG GRADA – D kao Dorćolska osnovna škola, ondašnji uzor za gradnju prosvetnih objekata (FOTO)

Obnovu Skadarlijske česme izvelo je JKP “Zelenilo Beograd”. Tokom druge faze, koja će trajati od septembra do kraja godine, JKP “Beograd put” će izvoditi radove u Skadarskoj, na potezu između Bulevara despota Stefana i Ulice Strahinjića bana. Sve radove će nadzirati Zavod za zaštitu spomenika kulture grada.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Starogradski.com se nada da će predstojeća rekonstrukcija sačuvati tradiciju i duh jedne od najpoznatijih beogradskih ulica i još poznatije turističke i boemske četvrti Beograda i Srbije.

 

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR