OBNOVA SPOMENIKA ZAHVALNOSTI FRANCUSKOJ: Potrebno oko 400 hiljada evra (FOTO)

0
161
FOTO: Starogradski.com

Otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji Nikola Faj i v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković potpisali su juče Sporazum o finansiranju obnove spomenika zahvalnosti toj zemlji koji se nalazi na Kalemegdanu.

Na osnovu studije koju su 2012. godine izradili ministarstava odbrane Francuske i Srbije, procenjeno da je za obnovu Spomenika potrebno oko 400 hiljada evra.

POSLE DVE GODINE OD POSLEDNJE IZLOŽBE U BEOGRADU: Vlada Veličković u novootvorenoj galeriji “Rima”

Ambasada Francuske u Beogradu, Ministarstvo spoljnih poslova i udruženje „Suvenir francez” organizovali su sakupljanje dobrovoljnih priloga tokom 2015. i 2016. godine. Prikupljeno je više od 200 hiljada evra. Jučerašnji sporazum je pravni okvir da se ta sredstva prenesu Zavodu za zaštitu spomenika kako bi se što pre krenulo u proceduru obnove spomenika, jer se sledeće godine obeležava stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata i oslobođenja Beograda.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Sve kuće Nikole Spasića, velikog srpskog zadužbinara (FOTO)

Spomenik zahvalnosti Francuskoj, koji ima veliki značaj za srpski i francuski narod, podigla je Kraljevina Jugoslavija u znak sećanja na francusku podršku Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Podignut je 11. novembra 1930. godine, dobrovoljnim prilozima Društvo prijatelja Francuske i Društvo nekadašnjih đaka francuskih škola.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Spomenik je delo vajara Ivana Meštrovića, a na njegovom postamentu stoje urezane reči „Volimo Francusku kao što je ona nas volela”.

RADOVI U TOKU: Na Terazijama i Trgu republike nove stajališne nadstrešnice (FOTO)

Bronzana figura žene oličava Francusku, koja u ratnom zamahu, sa mačem u ruci, pritiče u pomoć Srbiji. Skulptura je smeštena na visokom kamenom postolju u čijem se donjem delu nalaze dva reljefa – na zapadnoj strani su prikazani borbeni redovi francuskih i srpskih ratnika, a na istočnoj – personifikacija Sorbone u vidu mlade žene okružene đacima. Bronzana figura je visoka 3,5 metara, a ukupna visina spomenika je 9 metara.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR