OBOGAĆENA FLORA NA KALIŠU: Nove sadnice za najveći beogradski park

0
270
FOTO: starogradski.com

Najposećeniji park u Beogradu, pored sadašnjih 3.424 stabla, ove sezone biće bogatiji za nove vrste uglavnom lišćara, piše dnevni list Politika. Na prostoru Malog Kalemegdana i Gornjeg grada, “novi dom” dobilo je 26 stabala (13 mladica javora, 15 paulovnije i 8 stabala crvenog hrasta). Planirano je da se toku ove nedelje zasadi još 50 novih stabala i to 10 mladica divljeg kestena, pet koprivića, 15 mladica vrste likvidambar, pet stabala lalinog drveta i 15 stabala lipa, najavljuju iz JKP “Zelenilo – Beograd”.
Danas, na Kalemegdanu ima ukupno 3.424 stabla, oko 80 vrsta uglavnom lišćara. Žbunastih vrsta ima oko 16.000 primeraka, a četiri stabla, i to mečja leska, evropska bukva, hrast lužnjak i kelreuterija (u narodu poznatija kao lampion drvo) su pod zaštitom države.
Najomiljeniji i najpoznatiji park u Beogradu se prostire na površini od oko 53 hektara, a obuhvata Veliki i Mali Kalemegdan, Gornji i Donji grad, ali i Savsku i Dunavsku padinu. U parku se nalazi i oko četrdesetak spomen – bista, i skulptorskih obeležja.

PROLEĆNO SREĐIVANJE: JKP “Zelenilo Beograd” ulepšava starogradske parkove

Osim u ovoj zelenoj oazi, “Zelenilo Beograd” planira da i u ostalim parkovima u centralnom gradskom jezgru obogati biljni fond. U Pančićevom parku biće zasađeno 13 školovanih sadnica visokih lišćara, a u Parku vojske planirana je sadnja veoma dekorativne vrste – magnolije. U toku proleća Vlajkovićev park, park Proleće, kod Topličinog venca, i Kalemegdan ulepšaće još 75 novih stabala.

(Politika/Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR