Prva beogradska gimnazija u odbrani gimnazijskog obrazovanja

0
626

Prva, najstarija gimnazija u Beogradu, osnovana je još za vreme Miloša Obrenovića. Od tog dana su kroz njene hodnike prošli mnogi istaknuti intelektualci, vojskovođe, državnici poput Gavrila Principa, kralja Petra Prvog Karađorđevića, Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Radomira Putnika, Mike Alasa, Jovana Cvijića, Jovana Skerlića, Milovana Glišića, Laze Lazarevića, Svetozara Markovića, Moše Pijade i drugih.

Danas se nastavnici, učenici i roditelji bore da ovo nasleđe ne bude potopljeno “digitalizacijom” i “modernizacijom” koju sprovodi Vlada Srbije. Naime, odlučeno je da se jedan razred društveno-jezičkog smera ukine i zameni informatičkim, što se doživljava kao uvođenje srednjih stručnih škola u gimnazije.

Nakon što je Ministartsvo obrazovanja ignorisalo molbe i zahteve škole, nastavnici su se odlučili na protest, a zatim su najavili i štrajk skraćivanjem časa na 30 minuta.

U zemlji u kojoj se diplome sve više kupuju, a doktorati pojedinih ministara nalaze pod lupom sumnje, jasno je da se obrazovanje ne vrednuje, a ponajmanje kritička svest koja dolazi iz oblasti društvenih nauka.

Zato možemo zaključiti, Prva gimnazija danas ne brani sebe, ona brani celokupno obrazovanje u našoj zemlji, dostojanstvo škole i nastavnika, kao i značaj društvenih nauka.

 

OSTAVI ODGOVOR