PRVACI UČILI KAKO SE PRELAZI ULICA: Edukacija o saobraćaju u “Drinki” (FOTO)

1
177
FOTO: Starogradski.com

Gradska opština Stari grad u saradnji sa Sekretarijatom za saobraćaj Gradske uprave grada Beograda organizovala je edukaciju o bezbednosti u saobraćaju za učenike prvog razreda Osnovne škole “Drinka Pavlović”.

SEBILJ ČESMA: Parče drevnog Sarajeva i osmanske tradicije na Starom gradu

Đaci prvaci su na poligonu sa pešačkim prelazima i saobraćajnim znacima učili osnove bezbednog ponašanja u saobraćaju, a predsednik opštine Stari grad Marko Bastać uručio im je poklone u vidu edukativnog materijala – priručnik “Pažljivkova pravila ponašanja u saobraćaju” i fluorescentne prsluke, kako bi bili uočljiviji vozačima i drugim učesnicima u saobraćaju.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Prethodnih godina, opština je isti saobraćajni poligon postavila u osnovnim školama “Braća Baruh” i “Mihajlo Petrović Alas”, dok su edukacije u oblasti bezbednosti u saobraćaju za najmlađe osnovce deo kontinuiranog procesa, koji opština sprovodi godinama unazad. U narednim danima prvaci ostalih osnovnih škola sa teritorije opštine Stari grad učestvovaće u akciji i dobiti edukativni materijal.

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

 1. Promašeno, predsedniče!

  Maketa i “poligon” nije što i prava stvar.

  Trebalo je, predsedniče, decu u grupama izvesti tu, pred školu, na ćošak Palmotićeve i Kosovske, i uz nadzor i uputstva policajaca i nastavnika, praktično ih, za ruku, voditi da bi im se pokazalo kako se bezbedno prelazi ulica. Kako se prelazi u grupi, a kako da prelaaze pojedinačno, sama.

  I uz pomoć policajke ili policajca – obavezno da je i roditelj, u civilnom automobilu – da bude kako to obično svakodnevno jeste, trebalo je deci pokazati kako se ulica NE PRELAZI, kako se može dospeti pod točkove, kako vozači mogu da ne primete dete na prelazu, medju parkiranim automobilima, trebalo je deci pokayati kako voyači umeju da jurcaju…

  Trebalo je, predsedniče, deci reći da su prsluci dodatak, a ne spasonosno sredstvo, trebalo im je reći da zato što imaju prsluk ne misle da su bezbedna, naprotiv: prsluci stvaraju lažni osećaj sigurnosti, pokazuju onolika (strana) istraživanja.

  Kakav priručnik!?

  Trebalo im je reći: “Deco, pamet u glavu, ako sama sebe ne čuvate, ništa vas neće sačuvati!”.

  Predsedniče, treba i tu i svaku drugu školu okititi krupnim, upadljivim uputstvima o “osnovi bezbednog ponašanja u saobraćaju” – na svim izlazima škola i na svim ogradama oko njih.

  Treba zabraniti parkiranje i zaustavljanje vozila kraj pešačkih prelaza, što zakon nalaže.

  Sada, predsedniče, deca, i ne primećujući saobraćaj, pretrčavaju Kosovsku i Palmotićevu ispred i iza automobila roditelja koji su ih dotle dovezli i zaustavili se baš na tim mestima, kraj pešačkih prelaza i na samim prelazima, što zakon zabranjuje. Čemu takvo ponašanje uči decu?

  Da li ste predsedniče ikada pomislili da upitate šefa obližnje policijske stanice – eto je iza te škole, ako niste znali – o tome zašto dozvoljava da osoblje njegove stanice parkira i svoje privatne, i službene autiomobile gde stigne, čak i na trotoarima kojima deca treba da se provuku na putu do škole i kući?

  A, bogami ima ih koji, “da ne idu okolo” tuda voze i naopako, u zabranjenom smeru – kako da ih dete primeti?

  Kada ste, predsedniče, poslednji put tuda prošli, makar i automobilom? I kako vam izgleda? A šta ste uradili?

  Treba decu naučiti kako da bezbedno sama, ne “džipovima” – kako inače dolaze, kako da sama umeju da dodju do te škole, kako da bezbedno voze bicikl, na šta da paze…

  I treba, predsedniče, roditelje sazvati, ne decu, i njima dati priručnike o tome kako da nauče decu da ne stradaju.

  Predsedniče, makete i “poligoni” su zanimljivi, ali ništa nije toliko dobro koliko očigledna nastava – prava situacija, pravi život, a život ovde zaista jeste “u pitanju”.

  Predsedniče, nije dovoljno “udariti štriklu” i reći “Odradjeno!” – kako ova “edukacija” upravo izgleda, nego se na tome mora raditi svaki dan, pametno i uporno.

OSTAVI ODGOVOR