VESELIH STO: Veliki jubilej Predškolske ustanove “Dečji dani”

0
758
FOTO: Petar Marković

Svih jedanaest starogradskih obdaništa, koja pripadaju Predškolskoj ustanovi „Dečji dani“ – Stari grad, spremaju se punom parom za svoj veliki jubilej – sto godina od osnivanja prvog vrtića u najstarijem delu glavnog grada. Biće pozorišnih predstava, prodajnih izložbi, perfomansa u “Jevremovoj, ulici susreta”, kao i stručnih okruglih stolova, najavljuju iz ove predškolske ustanove.

Po ugledu na evropske gradove, 3. aprila 1867. godine otvoren je Zavod za vaspitanje male dece u Tatomira Milovuka u opštini Stari grad. Prvo opštinsko zabavište otvoreno je pri osnovnoj školi na Terazijama, 2. januara 1903. godine. Prva proslava „Dečjih dana“, po ugledu na svetske metropole, održana je 28. juna 1919. godine.

Iste godine, 16. februara otvoreno je “Obdanište broj tri” Društva za vaspitanje i zaštitu dece, takođe u opštini Stari grad, u Brankovoj ulici 32. U februaru 1930. godine otvoreno je Žensko radničko sklonište sa obdaništem u Knez Miletinoj 8. Istog meseca sledeće godine svečano je otvorena nova zgrada obdaništa u Ulici Cara Dušana 1, kada je proslavljena i slava ovog obdaništa, Sveti Simeon Bogoprimac. Pri Jevrejskom ženskom društvu 27. novembra 1938. otvoreno je obdanište „Naše dete“ u ulici Visokog Stevana. U novembru 1944. otvoreno je još jedno obdanište u Ulici Topličin venac 1, danas vrtić „Leptirić“…

Predškolska ustanova „Dečji dani” funkcioniše kao jedinstvena organizaciona celina u čijem sastavu su svi dečji vrtići na teritoriji opštine Stari grad – 11 tradicionalnih vaspitno obrazovnih sredina koje decenijama na autentičan način ostvaruju svoju profesionalnu ulogu u razvoju predškolske delatnosti.

Za realizaciju programa vaspitno-obrazovnog rada, nege, ishrane i higijene odgovoran je tim od oko 300 zaposlenih različitih profila. Angažovanjem svih zaposlenih Ustanova postiže značajne rezultate na planu vaspitno-obrazovnog rada sa decom. Svoje programe i projekte svake godine prezentuje široj stručnoj javnosti, po čemu je poznata i priznata, kako u Gradu, tako i širom Srbije.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR