OVO ZANIMA SVE STAROGRAĐANE: Od birokratije do sudbonosnog “DA!” (FOTO)

0
782
FOTO: Starogradski.com

Kada dođe trenutak za izgovaranje sudbonosnog “DA”, svi se automatski hvataju u koštac sa birokratijom, što uglavnom predstavlja pakao za sve nas. Sećate se onog čuvenog “FT1P?” E, pa to. Uvek nešto fali, uvek neka informacija nije preneta kako treba ili je pogrešno shvaćena, ili ljudi jednostavno čak ni ne znaju kome i gde da se obrate.

PENZIONERI – PROGRAMERI: Besplatana obuka za rad na računarima za starije sugrađane (FOTO)

Da bismo vam skratili put i pomogli oko jedne od najvažnijih stvari u životu, Starogradski.com se potrudio da sazna šta vam je sve tačno potrebno da biste se venčali na opštini Stari grad.

Porazgovarali smo sa matičarima naše opštine i dobili odgovore na sva potrebna pitanja.

Krenuli smo od najbitnijeg – potrebne dokumentacije, cene taksi i usluga.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Potrebna dokumentacija ukoliko su oba buduća supružnika državljani Republike Srbije:

 – Važeće lične karte budućih supružnika

– Po potrebi i druga dokumenta i dokazi

– Dokaz o uplaćenoj republičkoj administrativnoj taksi

– Dokaz o plaćenoj usluzi za izlazak službenog lica na teren radi zaključenja braka, ukoliko se takva usluga traži

EVO ŠTA SE SPREMA ZA KNEZ MIHAILOVU ULICU: Uskoro dodatne mere bezbednosti (FOTO)

Za stranog državljanina:

– Izvod iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu ili propisno legalizovan izvod koji je preveo ovlašćeni sudski tumač

– Uverenje o slobodnom bračnom stanju propisno legalizovano i koje je preveo ovlašćeni sudski tumač

– Važeći pasoš stranog državljanina

– Po potrebi i druga dokumenta i dokazi

Ono što su nam matičari posebno naglasili jeste da strani državljani, pored važećeg pasoša, obavezno moraju da donesu i BELI KARTON (prijava boravka za strance) koji izdaje MUP. Svaki stranac je, po zakonu, dužan da se u roku od 48h prijavi u stanicu policije.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Kada smo saznali sve u vezi sa papirologijom, prešli smo na takse.

Ukoliko se venčavate u sedištu matičnog područja, taksa za venčanje iznosi 310 dinara, a ukoliko poželite da matičar “izađe na teren”, odnosno ode u restoran ili salu u kojoj pravite proslavu, ta usluga će vas koštati 12.515 dinara.

“OD ČIKA PAJE”: Izložba jednog od najvećih srpskih slikara u Domu Jevrema Grujića

Ono što je, takođe, bitno da znate jeste da matičar jedne opštine može da vrši venčanja isključivo na matičnoj opštini jer ih zakon obavezuje i vezuje za teritoriju, dok vi, naravno, možete da odaberete i drugu opštinu za venčanje, dakle ne mora biti vaša matična, ali u tom slučaju će venčanje obaviti matičar opštine na kojoj ćete se i venčati.

Došao je red i na izvode:

Što se izvoda tiče cene su iste za sve opštine.

Izvodi iz matične knjige rođenih,venčanih i umrlih na domaćem obrascu su 430 din, uverenje o državljanstvu je 770 din, a internacionalni (međunarodni) izvodi iz knjige rođenih, venčanih i umrlih su 720 din.

“Stranke često prigovaraju na to da na sajtu nema broja tekućeg racuna za uplatu taksi. To ne bi trebalo nikako ni postavljati zato što često nema upisa za mnoga lica, naročito za lica iz unutrašnjosti, zatim puno grešaka u izvodima, i onda imamo problem: “Ali ja sam platio taksu, sta da radim?”, itd. Zato mi naglašavamo da isključivo matičar, tek po proveri upisa, izdaje strankama taksu za uplatu”, rekla nam je matičarka sa Starog grada.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Na Starom gradu četvrtak je radni dan kada se obavljaju venčanja”, rekli su nam iz ove službe.

Kada je u pitanju radno vreme matične službe Starog grada, koja se nalazi u Nušićevoj 27, rad sa strankama je od 8 do 14 časova.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR