PITI ILI NE PITI: Da li bezbedno piti vodu sa česama i izvora na Starom gradu?

0
121
FOTO: Starogradski.com

Velike vrućine donose i veliku potrebu za unošenjem tečnosti, te tako građani, kada su na ulici, logično, priđu prvoj raspoloživoj česmi u potrazi za najosvežavajućim napitkom – vodom.

Međutim, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, upozoravaju da većina česama i izvora nema bakteriološki ispravnu vodu za piće i ne savetuju građanima da je koriste kako ne bi došlo do neželjenih zdravstvenih posledica.

Stari grad ima nekoliko ključnih česama i jedan izvor i to na Kalemegdanu, kod crkve Svete Petke, te smo rešili da proverimo da li i iz kojih česama teče voda koja je ispravna.

BESPLATNO NA BAZEN: Posle Svetskog prvenstva u vaterpolu, “Gale” časti Beograđane

Ljubazni doktor Dušan Avramović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje nam je očas posla otklonio sve nedoumce.

“U našem gradu postoji više od 160 česama koje se snabdevaju direktno vodom iz vodovoda, dakle vodom koju za piće koristimo i mi u našim domovima, koja je prečišćena i koja se redovno ispituje na nedeljnom nivou”, jasan je bio doktor Avramović.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Objasnio nam je i kako stoje stvari kada su u pitanju česme na Starom gradu.

“Sve česme koje su na teritoriji Starog grada, u koje spada Delijska česma, česme na Trgu Nikole Pašića, kao i ona na šetalištu “25. maj” su upravo česme sa gradskom pijaćom vodom i nikakve bojazni nema da voda sa njih predstavlja opasnost bilo koje vrste po građane”, objasnio je za Starogradski.com doktor Dušan.

OTPAD SA PRUGE NA “25. MAJU” JOŠ UVEK NIJE UKLONJEN: Posle pet meseci i uveliko probijenog roka Dorćolcima đubre pod prozor (FOTO)

“Jedina česma koja ima izvorsku, dakle ne onu prečišćenu, već pravu izvorsku vodu jeste ona na Kalemegdanu kod crkve Svete Petke i, u odnosu na ostale izvorske vode u Beogradu, voda na njoj je nešto ispravnija. Sadrži aerobne mezofilne bakterije, koje je ne čine najčistijom, što je i normalno jer je netaknuta, ali građani ne treba ni da budu u panici, jer ove bakterije nisu izazivači bolesti a i kvalitet te vode se redovno proverava, na nedeljnom nivou”, kaže doktor Avramović i što je najbitnije otklonio je svaku sumnju u ispravnost vode na česmama Starog grada.

MODERNE TEHNOLOGIJE POSLALE POŠTANSKE USLUGE U ISTORIJU: Kada ste poslednji put poslali pismo ili razglednicu? (FOTO)

S obzirom na to da su najavili novi talas tropskih vrućina, Starograđani, a i svi ostali koji se budete našli na ovoj opštini, budite bez brige, voda je 100% proverena, kontrolisana i ispravna za piće. Na vama je samo da se “dokopate” najbliže česme.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR