VELIKI PROJEKAT: Počela izgradnja pasarele koja će povezati Kalemegdan i oblau Save (FOTO)

0
178
FOTO: Starogradski.com

U Beogradu je zvanično počela izgradnja spiralnog mosta, “pešačke pasarele” koja će povezati Kalemegdansku tvrđavu i staro Pristanište na reci Savi

NAJVIŠE TURISTA POSETI STARI GRAD: Smenjuju se na dnevnom nivou, noće u hostelima i privatnim apartmanima

Vrednost radova sa izradom tehničke dokumentacije je 214 miliona dinara, a zbog složenosti terena izgradnja je podeljena u dve faze. U prvoj fazi od 270 dana predviđeni su izgradnja “pešačke pasarele” i uređenje platoa i prostora ispod i oko nje, a u drugoj od 150 dana uređenje “Savskog šetališta” i staze na padini tvrđave.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Pešački most se gradi po idejnom rešenju “Mosta na Kalemegdanu” Javnog preduzeća “Beogradska tvrđava” iz 2008. godine. Pešački most, “pasarelu” od Savskog keja do rova tvrđave, čine dve celine.

DOČEK ZLATNIH ODBOJKAŠICA: Šampionke na balkonu Skupštine grada

Prva je “rampa sa liftovskom kulom i skulpturom na vrhu”, a druga je sam pešački most koji prelazi iznad železničke pruge i ulice, a završava se stepeništem ka podnožju “Velikog stepenišnog silaza” tvrđave.

BRUKA JE OTKLONJENA: Uklonjen kukasti krst sa table u Jevrejskoj ulici (FOTO)

Budući pešački most će imati još dve “pešačke grane”, dva kratka čelična mosta koji će ga povezati s javnim parkingom na krovu “Beton-hale” u kojoj su ugostiteljske radnje, i sa zelenom padinom na obodu tvrđave. Biće srušeno čelično stepenište kojim se s bočne strane parkinga-krova “Beton-hale”, nekadašnjih lučkih magacina, silazi na šetalište, a ostaće čelično stepenište na prednjoj fasadi te zgrade, prema reci Savi.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR