PODIZANJE SPOMENIKA ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENTSKOM TRGU KORAK BLIŽE: Izmeštanje saobraćaja iz Vasine i parking ispod parka

1
120
FOTO: Starogradski.com

Spomenik Zoranu Đinđiću, prvom demokratskom predsedniku Vlade Srbije, nalaziće se na novouređenom Studentskom trgu, za koji je projekat uradio arhitekta Boris Podreka, koji je i predsednik žirija za odabir idejnog rešenja spomenika, saopštile su gradske vlasti.

Žiri, koji pored Podreke, čine akademik i slikar Vladimir Veličković, akademik i slikar Dušan Otašević, slovenački vajar Mirsad Begić i glavni gradski urbanista Milutin Folić, odabrao je 6 od ukupno 40 pristiglih radova, u prvom krugu konkusa. Konačna odluka o izboru najboljeg rada i izgleda spomenika, biće objavljena nakon drugog kruga žiriranja, 23. oktobra ove godine.

I ĐINĐIĆ DOBIJA SPOMENIK! Evo kako bi trebalo da izgleda pešačka zona kod Studentskog parka

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je ovom prilikom, navodi Tanjug, da „podizanje spomenika Zoranu Đinđiću ne predstavlja samo čin poštovanja prema čoveku koji je ubijen kao premijer, već i civilizacijski iskorak za naše društvo opterećeno podelama”.

Studentski park BEOINFO

Gradski arhitekta Milutin Folić je izjavio da će postavljanju spomen-obeležja prethoditi uređenje Studentskog trga, a da se saobraćaj potpuno izmešta sa ovog poteza. Prvo će do kraja godine biti izmešteni trolejbusi, a početkom sledeće počeće izgradnja podzemne garaže sa 700 mesta. Iznad nje biće izgrađen novi trg na kome će se, nasuprot spomeniku Njegošu, smeštenog na platou kod Filozofskog fakulteta, nalaziti spomenik Zoranu Đinđiću, u blizini zgrade u kojoj je pokojni premijer živeo sa porodicom. Spomenik će se videti i iz pravca Trga Republike i iz pravca Kalemegdana.

OSTACI ANTIČKOG SINGIDUNUMA ZATRPANI ZEMLJOM: Rimsko kupatilo pod Studentskim parkom

Gradski arhitekta je ovom najavom ponovo pokrenuo pitanje izgradnje podzemne garaže na Studentskom trgu. Podsećamo da su građani pre više od dve godine glasno protestovali protiv ovog rešenja, koje je tada prvi put najavio gradski menadžer Vesić. Građani ne žele da se podzemnom garažom uništi istorijska baština i arheološko nalazište rimskog Singidunuma koje se nalazi ispod Akademskog parka.

Njenu izgradnju ponovo aktuelizuje Folić i kaže, kako stoji u Tanjugovom saopštenju, „da će, pre svega, građanima koji tu žive rešiti u velikoj meri problem parkiranja”!?

U opštini Stari grad se održava edukacija u cilju unapređenja protivpožarne zaštite

Čini nam se da će ovakvi “tvrdi stavovi” gradskih vlasti i prvog gradskog urbaniste pre uzrokovati nove probleme i podele u društvu i među građanima, nego što će rešiti problem parkiranja! Podizanje spomen obeležja Zoranu Đinđiću svakako ne zaslužuje bilo kakvu politizaciju, zloupotrebu ili manipulaciju, posebno ne forsiranjem „izgradnje podzemne garaže”.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Podsećamo da je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda 29. marta raspisao javni, međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu, koji će biti postavljen na godišnjicu atentata na premijera, 12. marta 2018. godini.

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

  1. Arheolozi predlažu da se garaža ukopa ispod arheološkog nalazišta. Zašto se ne uradi tako? Ulaz može da bude u visini Strahinjića Bana ili Jovanove, odakle bi se tunelom stizalo ispod Studentskog parka.

OSTAVI ODGOVOR