POLICIJA STIŽE U ŠKOLE NA STAROM GRADU? Đake očekuju časovi o prevenciji nasilja, narkomaniji i alkoholizmu, kao i o bezbednosti na internetu

0
92
FOTO: Starogradski.com

Kako su najavili iz MUP-a od ove školske godine 1.300 aktivnih, ali i penzionisanih pripadnika ovog ministarstva će jednom mesečno učenicima četvrtih i šestih razreda osnovnih škola držati časove o prevenciji nasilja, narkomaniji i alkoholizmu, bezbednosti na internetu i zaštiti od požara.

Penzionisani pripadnici MUP-a će, kao stariji i iskusniji, služiti kao podrška mlađima koji su u radnom odnosu.

Prisustvo đaka će, na predavanjima, biti obavezno, a sprovodiće se u okviru programa “Osnovi bezbednosti dece”.

VOJNI MUZEJ OBELEŽAVA 139. ROĐENDAN: Izložba: “Predmeti iz riznice Vojnog muzeja” otvorena na Kalemegdanu (FOTO)

Kako su iz MUP-a rekli “osnova programa je primarna prevencija, odnosno informisanje dece o svim okolnostima koje vrebaju u svetu oko njih, kako da ih prepoznaju i kako da se zaštite. Pored toga, cilj je i usvajanje konkretnih veština kako da postupaju u određenim situacijama koje će im biti predočene”, prenosi “Politika”.

Ono što je takođe cilj jeste da se deca zainteresuju za problematiku bezbednosti, a ocenjivanja u ovom slučaju neće biti.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Na osnovnom nivou, u IV razredu, deca će usvajati osnovna znanja o svakoj od tema i kako da prepoznaju znake negativnih društvenih pojava koje ih mogu ugroziti. Važno je da razumeju da je to nešto loše, neprihvatljivo, da nije dozvoljeno vršnjačko nasilje, konzumiranje droge ili alkohola. U šestom razredu istih osam tema obrađuje se na višem, naprednom nivou. Tada će deci na praktičnim primerima biti objašnjeno kako se treba ponašati u kojoj situaciji i zašto”, rekli su u MUP-u.

GARAŽA PIONIRSKI PARK: Osobama sa invaliditetom će biti olakšan pristup

Ono što je najavljeno jeste da će deca na konkretnim primerima steći potrebna znanja kroz prezentacije, video snimke, kao i kratke radionice.

“Na primer, na temu bezbednog korišćenja interneta, dobiće konkretne preporuke kako da se zaštite, da ne prihvataju zahteve za prijateljstvo od osoba koje ne poznaju, da ne pristaju na sastanke s osobama koje ne znaju, ne ostavljaju lične podatke, ne odgovaraju na zlonamerne i nepristojne ponude. Takođe, na temu nasilja, biće im objašnjeno koje sve vrste nasilja postoje i kako izbeći svaku od njih, kome mogu da ispričaju probleme, da na nasilje ne odgovaraju nasiljem, kako da izbegnu svađu – naveli su u policiji.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Predavanja će se, za sada održavati na času razredne nastave, a plan MUP-a i Ministarstva prosvete jeste projekat preraste i izraste u predmet.

INDONEŽANSKA PIJACA NA KALEMEGDANU: Osetite ukus ove egzotične zemlje 26. septembra

U planu je i izrada priručnika koji će dobiti svaki učenik.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR