PROBLEM SA KOJIM SE SUOČAVAJU STAROGRADSKE ŠKOLE: Šta kada nema sale za fizičko? (FOTO)

0
246
FOTO: Starogradski.com

Da novac vrlo često predstavlja problem i prepreku za razne stvari, to definitivno svi znamo, ali nekada nije presudan. Nekada je jednostavno prostor, ili gradnja, odnosno zdanje neke zgrade ono što samo po sebi pravi problem za neke stvari, jer je, na primer, prilično staro.

Takav je slučaj sa nekim srednjim školama – Tgovačkom i Pravno poslovnom.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Kuća Koste Mesarovića nosi duh najlepših gradskih prečica (FOTO)

Obe se nalaze u samom centru Starog grada i obe su, nažalost bez sale za fizičko.

“Tačno je da nemamo salu za fizičko. Za to jednostavno ne postoje tehnički uslovi. Nekada ranije je Svečana sala imala tu svrhu, ali s obzirom na to da nije bezbedna za ovu vrstu nastave, više se ne koristi”, rekla nam je direktorka Trgovačke škole, Zoranka Rebić.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na naše pitanje kako se snalaze da bi održali nastavu fizičkog, direktorka nam je objasnila da se nastava već dve godine odvija u sportskom centru “Tašmajdan” i da se svake godine vrši tender prema kojem se bira najbolja ponuda, ali da je u suštini presudna blizina sportkog centra.

“Nekada se nastava održavala u sportkom centru “Milan Gale Muškatirović”, ali “Tašmajdan” je bliži, pa je to jednostavno razlog zašto se poslednje dve godine odlučujemo za njega” dodala je direktorka.

PRIPREMNI RADOVI ZA IZGRADNJU “MONA PLAZE”: Stari grad dobija još jedan hotel sa četiri zvezdice (FOTO)

Ono što nas je, takođe, zanimalo, jeste na koji način finansiraju iznajmljivanje prostora koji zakupljuju preko tendera, pa nam je direktorka objasnila da nastavu finansiraju gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu Gradske uprave grada Beograda i Skupština grada.

Na nesreću đaka, a i gradskog budžeta, perspektiva za izgradnju sale u samoj školi u suštini ne postoji, tako da je ovo jedino moguće rešenje, kako su nam rekli u ovoj školi.

“Objekat je jednostavno jako star i nemoguće je dozidati i nadzidati”, završava priču o problemu sa salom za fizičko direktorka Rebić.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Njenu priču je potvrdila i direktora Pravno poslovne škole, Julija Đorđević, koja nam je takođe rekla da odabir sportskog centra vrše preko tendera i da je i u njihovom slučaju to uvek “Tašmajdan”.

“Nažalost ne postoji šansa da sala za fizičko bude izgrađena u samoj školi. Objekat je jednostavno jako star, a i nismo na periferiji, pa da tek tako možemo da nadograđujemo i nadziđujemo i zbog prostora i svega. Na kraju krajeva, “Tašmajdan” nam je na 400 metara od škole, što i nije toliko daleko za decu”, kaže gospođa Đorđević i dodaje da je ovo definitivno jedino rešenje za đake.

KONAČNO ZAVRŠEN PLATO MILANA MLADENOVIĆA: Pešački ponovo u funkciji, stajalište još nije! (FOTO)

U nekoliko navrata smo pokušali da dobijemo odgovorne iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu sa namerom da im uputimo pitanje da li je postojala mogućnost da škole koje imaju sale te sale ustupe onim koji ih nemaju i da na taj način izbegnu dodatne troškove plaćanja sportskih centara, međutim, na telefon nam se nisu javili ni sekretar, ni njegov zamenik, pa čak ni neko iz Prosvetne inspekcije.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR