TAKO BI TREBALO DA SE RADI: Počinju pripreme za obnovu „Pobednika”

0
181
FOTO: Starogradski.com

Nekako u senci medijske pažnje oko obustavljanja radova na rekonstrukciji Trga republike, sve dok struka ne proceni i odluči kako da se iskopine arheološkog nalazišta Antički Singidunum konzerviraju i sačuvaju za buduća pokolenja, ostala je vest da je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada raspisao javnu nabavku za izradu projekta statičke sanacije Meštovićevog Pobednika”, simbola glavnog grada bez koga danas ne bismo mogli da zamislilo Beogradsku tvrđavu.

Vest je objavljena par dana pre obustavljanja radova na trgu i sada nam je jasno da je Zavod konačno prekinuo višegodišnje nojevsko ponašanje „zabijanja glave u pesak”!

ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE SE KONAČNO OGLASIO: Zbog arheoloških otkrića, stopirani radovi na Trgu republike

Tako će Spomenik Pobedniku  Beogradska tvrđava, Gornji grad, u skladu sa gradskom odlukom („Sl. list grada Beograda“ br. 26/92) i svim zakonom propisanih procedura, dobiti prepoznatljivi novi/stari sjaj, a mesto gde se nalazi biće dodatno učvršćeno da bi on i dalje predstavljao jedinstveno obeležje prestonice.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Nakon devet decenija, zub vremena je učinilo svoje, ali je i sam teren na kome je postavljen spomenik uticao da se obeležje mira” nagne na jednu stranu, kao krivi toranj u Pizi. Takođe, ni sama skulptura nije u boljem stanju i zahteva restauraciju.

Kompletna obnova spomenika podrazumeva restauraciju bronzane skulpture, stuba i postamenta. U okviru projekta sanacije i restauracije potrebno je da se izvrši 3D skeniranje, izradi tehnička dokumentacija, popišu sva oštećenja kamene obloge stuba i postamenta spomenika, uradi projekat restauracije i konzervacije bronzane skulpture, utvrđivanje metoda čišćenja skulpture, spajanje razmaknutih delova i njihovo kvalitetno zavarivanje. Na osnovu pregleda kamene obloge stuba i postamenta, neki kameni blokovi će se očistiti, a potpuno oštećeni zameniti, izjavili su za medije iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

ČUDO NA OBILIĆEVOM VENCU: Svetleći tunel u bojama srpske zastave (FOTO)

Podsećamo da je Građevinski fakultet 2016. godine dao ekspertsko mišljenje o stanju spomenika u kome je zaključeno da je naginjanje proces koji traje i da ne pokazuje znake zaustavljanja”, iako je od 1989. do 1991. već rađena njegova obnova, a 1996. ojačavani temelji. Po izradi projekta sanacije i restauracije spomenika u njegovu rekonstrukciju biće uključeni najeminentniji stručnjaci iz svih oblasti.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Spomenik „Pobedniku” je postavljen na Kalemegdanu 1928. godine, u čast desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Vajarsko delo Ivana Meštrovića visoko 14 metara uzdiže se na postamentu od kamena, dok je figura nagog muškarca sa sokolom u ruci izrađena u bronzi. Izvajan je pred Prvi svetski rat, ali je konačan izgled dobio posle njega.

Sama sudbina ovog spomenika, u znak sećanja na pobede u balkanskim ratovima, je veoma interesantna. Hroničari Beograda su zapisali da je najpre trebao da bude postavljen na Terazijama, u središtu monumentalne fontane, prečnika osam metara i ukrašena sa četiri lava, iz koje bi se izdizao visok stub i na njemu „Pobednik”. Meštrović je pre Velikog rata, zbog koga je kao austrougarski državljanin morao da napusti Srbiju, poslao model u Češku na livenje i, igrom slučaja, tako ga sačuvao. Projekt je oživeo posle Prvog svetskog rata, kada je spomenik otkupila Beogradska opština. Kako nije bilo para za velelepnu fontanu tadašnje gradske vlasti su rešile da postave samo skulpturu, što je izazvalo proteste moralista zbog statue golog muškarca nasred Terazija. „Pobednik” je podelio javno mnjenje, crkvu i intelektualnu javnost, a rasprave su dobile političku konotaciju. Na kraju, došlo se do kompromisnog rešenja. „Pobednik” je postavljen na kalemegdanskom platou Gornjeg grada, a figura nagog muškarca, koji u rukama drži simbole rata i mira, u desnoj mač, a u levoj sokola, okrenuta je prema Ušću.

BESPLATNI KURSEVI ŠEST STRANIH JEZIKA: Studenti podučavaju Starograđane!

Starogradski.com saznaje da će se posle izrade projekta, sanaciji i restauraciji spomenika „Pobedniku” pristupiti „kada za to budu odvojena odgovarajuća sredstva”!

Nadamo se da će gradski oci za ovu namenu što pre “odrešiti kesu”, jer kad se novogodišnja rasveta postavlja već u oktobru, onda mora da se pre roka nađu i novci za obnovu jednog od najpoznatijih simbola Beograda!? Za bilo kakvo odlaganje njegove restauracije obraz gradskih vlasti „ne bi oprala ni sva voda Dunava i Save” koja protiče podno spomenika „Pobedniku”.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR