OBNOVA SRUŠENE BIBLIOTEKE NA KOSANČIĆEVOM VENCU: Memorijalni park sa dekorativnim osvetljenjem (FOTO)

0
392
FOTO: Starogradski.com

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada raspisao je konkurs za projekat restauracije lokaliteta na Kosančićevom vencu, na kojem se nalazila Narodna biblioteka Srbije porušena u bombardovanju Beograda 1941. godine.

RESTAURACIJA PARNOG KUPATILA U DUŠANOVOJ: Turci će učestvovati u obnovi javnog kupatila “Dunav”

Prema ranijim najavama, radovi bi trebalo da počnu sledeće godine. Na mestu gde se nalaze ostaci biblioteke biće sagrađen memorijalni park sa dekorativnom osvetljenjem prema idejnom rešenju arhitekte Borisa Podreke.

BEZ BRZE HRANE U JOVANOVOJ: Poreska uprava zatvorila “Lokija”!

U spomen-park će moći da se uđe sa Kosančićevog venca, a prostor će sadržati tribinu na kojoj će posetioci moći da se odmore i čuju o istorijatu biblioteke. Na delu iznad tribine biće postavljeni crni betonski monoliti od rezbarenih knjiga, a na suprotnom kraju nalaziće se cvetni vrt. Ova dva prostora povezivaće rampa. U okviru memorijalnog parka biće izgrađen i mali trg sa klupama, fontanom i informativnom tablom.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Koliko je ovo mesto značajno za kulturu naše zemlje govori činjenica da je Narodna biblioteka pre početka Drugog svetskog rata raspolagala sa 300 hiljada štampanih i 1500 rukopisnih knjiga iz srednjeg veka, zbirkama srpskih dokumenata, zatim turskih rukopisa, zbirkama mapa, gravira, slika i novina. Tu su bile i lične biblioteke velikih književnika i naučnika – Vuka Karadžića, Lukijana Mušickog, Đure Daničića, Pavla Šafarika i mnogih drugih.

BESPLATNA ŠKOLA KOŠARKE ZA OSNOVCE: Treninzi u osnovnim školama na Starom gradu

Iako je pred samo bombardovanje biblioteka bila spremna za evakuaciju, ministar prosvete je to zabranio, jer je Beograd bio proglašen otvorenim gradom. Ipak, zaposleni su veliki deo izneli iz nje u Srebreničku ulicu, ali nije bilo vremena da se baš tog 6. aprila sve skloni.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Biblioteka je bombardovana zapaljivim bombama i gorela je nekoliko dana. Ostaci biblioteke poslednji put su konzervirani sedamdesetih godina kada je rađeno i arheološko istraživanje prostora.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR