REVOLUCIONARNA ULIČNA RASVETA: Bez troškova, bez zamene sijalica, bez kvarova (FOTO)

1
168
FOTO: Starogradski.com

U saradnji sa kompanijom „Lightinus“ i poslovnim inkubatorom „Imapct Hub Beograd“ Gradska opština Stari grad je na šetalištu ispred Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ postavila i pustila u rad prvu pametnu solarnu lampu u Srbiji i regionu.

PROBLEM SA IZMEŠTANJEM OTPADA SA DORĆOLSKE PRUGE: Rok nije ispoštovan, ali je mehanizacija na terenu (FOTO)

“Ono što je specifično i revolucionarno za ovu lampu jeste da se preko pametne tehnologije, odnosno softvera vrši kontrola i monitoring rada, bez potrebe za izlaskom na teren, a što je još važnije daljinsko upravnjanje omogućava da bez obzira na vremenske uslove, ona može da radi 365 dana u godini”, rekao je Branko Živković, direktor kompanije „Lightinus“ i dodao da je plan da se u narednom periodu saradnja sa opštinom Stari grad nastavi i intezivira kako bi se i drugi urbani problemi rešavali u duhu energetske efikasnosti.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Solarna ulična rasveta štedi novac, jer eliminiše račune za struju i troškove održavanja, a utiče na životnu sredinu jer umanjuje štetan uticaj ugljen-dioksida. Opština Stari grad prepoznala je neograničenu moć čiste solarne energije i sa zadovoljstvom prihvatila inicijativu za učešće u projektu „Pametan grad“.

PROBLEM SA IZMEŠTANJEM OTPADA SA DORĆOLSKE PRUGE: Rok nije ispoštovan, ali je mehanizacija na terenu (FOTO)

“Često se dešava da nam se građani obraćaju sa molbama da se zameni sijalica ili popravi kvar na banderama. Prosečno se na popravku čeka između 3 i 5 dana, a za to vreme su ulice, parkovi ili igrališta neosvetljeni. Pametnom lampom se kvar rešava za nekoliko sekundi, a uštede koje bi se ostvarile usvajanjem ideja za „pametan grad“ bile bi ogromne. Zato pozivamo druge opštine, grad Beograd i ostale gradove da se pridruže projektu i da zaedničkim snagama i pametnim tehnologijama utičemo na uštede i životnu sredinu” rekao je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i najavio da će za početak sva dečija igrališta na Starom gradu dobiti pametnu rasvetu.

SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Danijela Amidžić posadila novu tuju na mestu gde je prethodna iščupana i ukradena! (FOTO)

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

OSTAVI ODGOVOR