RUŠENJEM BARAKA POČELI RADOVI NA KOSANČIĆEVOM VENCU: Sledeće godine Gradska galerija

0
209
FOTO: Starogradski.com

Radovi na Kosančićevom vencu počeli su rušenjem baraka na neparnoj strani ulice, neposredno uz plato sa najlepšim pogledom u gradu, prekoputa kuće Mihaila Petrovića Alasa. Na uglu sa Ulicom kralja Petra teška građevinska mehanizacija danas je “počistila” privremene objekte u broju 27, koje je nekada koristio Institut za hidrogeološka istraživanja, a koji su godinama služili kao privremeno sklonište beskućnicima.

MOZAICI, SKULPTURE I IKONE: Starogradski.com predstavlja mlade umetnike i studente Akademije srpske pravoslavne crkve (FOTO)

Kako je najavljeno iz Gradske uprave, na proširenom platou uskoro će početi dugo najavljivana izgradnja Gradske galerije, a završetak radova je planiran za sledeću godinu. Prema idejnom arhitektonskom rešenju, Gradska galerija imaće tri nivoa i otvoreni izložbeni plato na krovu, dok će se iz galerije stepeništem silaziti i do laguma u Karađorđevoj ulici. Prema projektu, uz galeriju će biti postavljen i lift za invalide, slabo pokretne i bicikliste. Nova Gradska galerija imaće staklenu fasadu i ukupno 2.800 kvadrata prostora.

“LEPOTICA DANA” LJUBE POPOVIĆA PRVI PUT PRED OČIMA JAVNOSTI: Omaž Milanu Komneniću u Domu Vojske (FOTO)

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Vrlo smo zadovoljni što će se konačno rekonstruisati čitav prostor Kosančićevog venca. Uporedo sa radovima na izgradnji galerije, biće sređene i sve fasade. Vidite da su skele već postavljene, a radnici svakodnevno rade. Ali, neće biti renovirana samo ova ulica, nego i mnogo fasada u Pop Lukinoj i dole u Karađorđevoj” kaže osamnaestogodišnji Petar, stanovnik Kosančićevog venca.

Petar sa Kosančićevog venca; FOTO: Starogradski.com
Petar sa Kosančićevog venca;
FOTO: Starogradski.com

STAROGRADSKE ULICE: Venac koji nosi ime verenika Kosovke devojke

Radnici “Beograd puta”, kao i zaposleni u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda, počeli su i potpunu rekonstrukciju ulice. Do sada je podignuta stara kaldrma, kako sa ulice tako i sa trotoara. Na trotoarima se izvode probni radovi, jer se još uvek ne zna da li će biti popločani običnim pločama ili će biti iskorišćena stara kaldrma. Jedino je poznato da će kaldrma, stara preko sto godina, biti vraćena i ponovo krasiti ovu ulicu.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR