SA DORĆOLA U LONDON: Učenica OŠ “Stari grad” specijalna gošća na otvaranju Šekspirove kuće

0
80
FOTO: Privatna arhiva

Tara Stanković, učenica sedmog razreda OŠ “Stari grad” osvojila je prošle godine prvu nagradu “Šekspir fondacije” na međunarodnom takmičenju “Napravi kartu dobrodošlice za kuću Vilijama Šekspira”.

DORĆOLSKA TEŠKA KATEGORIJA: Mladi džudista ređa sportske uspehe i njime se ponosi ceo kraj (FOTO)

Tarina pozivnica sa likom slavnog pisca od tkanine i papira, opšivena zlatnim koncem izabrana je među 200 najboljih radova iz celog sveta i ponela titulu najlepše u kategoriji za decu do 16 godina. U pismu Fondacije, direktorka odeljenja za marketing i ljudske resurse Alisan Koul je navela da ovaj rad “svojom lepotom oduzima dah!”

Tara je nagrađena zbirkom dela slavnog kniževnika i pozivnicom da bude gost na otvaranju Šekspirove kuće – muzeja, na izložbi u kojoj će njen rad biti izložen na posebnom mestu.

KADA JE POSTAO PENZIONER, DOSELIO SE U BEOGRAD ZBOG POSLA: Deda Brana, jedan od simbola Kalemegdana (FOTO)

Zahvaljujući opštini Stari grad, koja prati i pomaže starogradske talente, Tarin san je postao java. Predstavnici “Šekspir fondacije” dočekali su početkom maja pobednicu konkursa u Stratfordu, rodnom gradu barda svetske književnosti, kao “kraljicu” i priredili joj nezaboravni doček, priča za Starogradski.com njena mama Sanja.

FOTO: Privatna arhiva
Tara u poseti “Šekspir fondaciji”

Nakon obilaska Šekspirove rodne kuće, glumci teatra iz Stratforda odigrali su u Tarinu čast čin iz drame „San letnje noći”. Usledio je obilazak sefa i arhiva Fondacije sa retkim knjigama – prvim Šekspirovim rukopisima, pismima Artura Konana Dojla pisca “Šerloka Holmsa” i rukopisima Brama Stokera, autora “Drakule”. Zbirke su pohranjene daleko od očiju javnosti i samo VIP gosti imaju priliku da ih vide. Takođe, Tari u čast, kako su sami naglasili u Fondaciji, izložili su sve Šekspirove knjige koje su prevedene na srpski jezik, a koje su posedovali u svojoj arhivi! U porti crkve Svetog Trojstva, čiji su pokrovitelji i čuveni britanski glumci, gosti iz Srbije su posetili i grobno mesto Vilijama Šekspira.

MOZAICI, SKULPTURE I IKONE: Starogradski.com predstavlja mlade umetnike i studente Akademije srpske pravoslavne crkve (FOTO)

Prilikom posete Londonu Taru je u ambasadi naše zemlje primio i ambasador dr Ognjen Pribićević.

Sve je počelo tako što su u OŠ “Stari grad“, pre godinu dana, održani “Dani Šekspira”. Program su osmislili učenici sa profesorkom engleskog. O ovom događaju su izveštavali londonski „Šekspir Magazin” i „Oksford Magazin”. Tara je i tom prilikom osmislila baner i pozivnice i nije ni slutila da će njen “Vilijem od kartona i tkanine u prirodnoj veličini“ takođe postati planetarno poznat, jer su se fotografije sa dorćolske manifestacije našle su se u svetskoj prezentaciji “Shakespeare 400“.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR