SINAGOGA BETI IZRAEL: Delo arhitekte Milana Kapetanovića  

0
301
FOTO: Starogradski.com

Prognani iz Španije i Portugalije, 1492. godine, sefardski Jevreji su se naseljavali širom sveta. Značajan broj Sefarda svoj dom je pronašao u jezgru Beograda, na Dorćolu.

Beogradski Sefardi naseljavali su s početka 17.veka donji deo Dorćola, Jaliju. Tokom 19. veka, jevrejski trgovci, prosvetari, zanatlije naselili su Zerek, deo Dorćola iznad Ulice cara Dušana. Tada je počela da se javlja potreba za izgradnjom verskog objekta, Sinagoge. Uprava jevrejske opštine, 21. septembra 1897. godine, donela je odluku o izgradnji sinagoge u Ulici kralja Petra 71.

SVE TAJNE ČESME MEHMED-PAŠE SOKOLOVIĆA: Na lokalitetu pronađeni ostaci iz neolitskog, bronzanog i rimskog perioda (FOTO)

Kamen temeljac sinagoge Beti Izrael, što u prevodu na srpski znači Kuća Izraela, 10. maja 1907. godine, položio je kralj Petar. Izvođač radova bio je građevinski inženjer Viktor Azriel, dok je projakatni nacrt  izradio arhitekta Milan Kapetanović. 

Sinagoga Beti Izrael, izgrađena je u mavarskom stilu, koji je bio karakterističan za sinagogalnu arhitekturu s kraja 19.veka u mnogim svetskim gradovima. Mavarski stil činio je simbol zlatnog doba španskih Jevreja.

KORAK SLOBODE BEOGRADA: “Političari na ovom skupu peru svoju savest” (FOTO)

Sinagoga je imala nesvakidašnji izgled za tadašnju Beogradsku arhitekturu. Fasada sa vodoravnim trakama u bojama, od kamena i opeke, uskrasima od terakote, dve kupole i Davidovom zvezdom na vrhu, činila je zgradu sinagoge posebnom. Prema urbanističkom standardu, dimenzije zgrade iznosile su 14×35 metara.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Za vreme Prvog svetskog rata sinagoga je bila oštećena eksplozijom granate. Nakon rata, 1935. godine, pored sinagoge sagrađena je zgrada Saveza jevrejskih opština, stepenice koje su povezivale novu građevinu Saveza i sinagoge, jedine su sačuvane iz ovog perioda.

S krajem 1944. godine, nacisti su tokom povlačenja iz Beograda spalili sinagogu Beti Izrael. Nakon rata, od jednog dela građevine sazidana je Galerija fresaka.

Jesenja izložba na Kalemegdanu: TOLERANCIJA – doprinos unapređenju međuljudskih odnosa (FOTO)

 U Ulici kralja Petra 71, u zgradi Jevrejske opštine danas možete posetiti  Jevrejski istorijski muzej, i videti stepenište sačuvano od Beti Izrael sinagoge.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR