SLEDEĆEG LETA UREĐENJE KARAĐORĐEVE ULICE: Izmešta se železnička pruga do kraja 2018. godine

0
175
FOTO: Starogradski.com

Uređenje Karađorđeve ulice počeće sledećeg leta. Rekonstrukcija će imati dve faze, a radovi bi trebalo da traju oko 180 dana, najavio je za dnevne novine „Novosti” glavni gradski urbanista Milutin Folić.

“Centar Beograda se konačno spušta sa pešačkom zonom na beogradske reke. Jedan koridor ide od Kalemegdana preko nove pasarele kod Beton hale. Drugi prilaz biće od Sava promenade preko rekonstruisane Karađorđeve ulice” prenosi Folićevu izjavu Beoinfo.

Glavni urbanista je podsetio da je Karađorđeva decenijama ruglo grada. Prvo se počelo sa obnovom fasada, a namera gradskih vlasti je da se sledećeg leta obnovi oštećeni kolovoz i da se, kako je rekao, do kraja 2018. izmesti železnička pruga oko Kalemegdana.

BEOGRADSKA SVETICA: Mural u Karađorđevoj pleni svojom lepotom, a simbolizuje gradski život (FOTO)

“Železnički tunel će postati prostor za javne, kulturno-umetničke i komercijalne sadržaje” precizirao je Folić, a park uz pristanište biće urađen po svetskim standardima sa novom rasvetom. Tramvajske šine pomiće se ka Savi, kao i kompletna ulica.

Planirano je da trotoari pored zgrada budu prošireni od četiri do pet metara i popločaju sa granitom, kao i da se ožive lokali u prizemlju zgrada, koji su sada prazni. Na strani uz Kosančićev venac postaviće se drvored, a grad će nastaviti obnovu fasada.

ZAVRŠENA OBNOVA SREMSKE? Betonirano, ali izgleda nedovršeno… (FOTO)

Folić je podsetio na turistički značaj uređenja Karađorđeve jer svi strani turisti koji kruzerima dođu u glavni grad, prvi utisak o Beogradu stiču u kvartu oko pristaništa. Prilikom rekonstrukcije vodiće se računa o turističkim autobusima koji će imati rezervisana parking mesta uz ulicu.

“Šetalište uz Savu biće oslobođeno saobraćaja. Povezaće se postojeće biciklističke staze na pristaništu sa onom koja treba da se izgradi duž Crnogorske ulice. Postaviće se nove klupe, dečje igralište, prostor za skulpture, a Spomenik lučkom radniku biće premešten na poziciju na kojoj će biti vidljiviji, u pravcu silaza sa velikih stepenica na reku” zaključio je gradski arhitekta.

POLITIZACIJA GERONTOLOŠKOG CENTRA: Ko čini za vas dajte mu glas?!? (FOTO)

U skladu sa već usvojenim prostornim planom desna saobraćajna traka, koja obilazi stub Brankovog mosta, postaće dvosmerna saobraćajnica produžena ka Savskom amfiteatru. Uz rekonstrukciju Karađorđeve ulice urediće se javni zeleni prostori uz reku. Projekat takođe obuhvata i uređenje platoa ispred velikog stepeništa i njegovo povezivanje sa Savskim šetalištem. Funkcionalan izgled kvarta koji se graniči sa Pristaništem, Kalemegdanom, Kosančićevim vencem i Beogradom na vodi osmislio je arhitekta Boris Podreka.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR