SOKAČE RAĐA GREŠNIKE: Najuža ulica u centru Beograda (FOTO)

0
447
FOTO: Starogradski.com

Na Donjem Dorćolu u Dobračinoj 59 nalazi se ulica koju slobodno možemo nazvati najužom ne samo na Starom gradu već u čitavom Beogradu. Duga je jedva oko 50 i široka oko dva metra. Dovoljno da ponese titulu najuže ulice u Beogradu. Stanovnici ove ulice ali i okolnih tepaju joj sokače.

VESIĆEVE NAJAVE. Od Kosančićevog venca, preko stepeništa, do Turskog kupatila (FOTO)

O tome svedoči i duhoviti grafit “sokače rađa grešnike”, kojim se verovatno neko od stanara našalio jer su u njemu ne mogu mimoći ni dve komšinice. Jedna od njih je i Fatuša Bajramović koja ovde živi trideset godina.

Fatuša Bajramović FOTO: Starogradski.com
Fatuša Bajramović
FOTO: Starogradski.com

“Vidite, s jedne strane stare prizemne kuće sa dvorištima, a sa druge, evo, pored moje, napravljena je lepa renovirana dvospratnica”, kaže Fatuša.

Virnuli smo u jedno od dvorišta. Na žicima visio je opran veš.

“Ovde živim 30 godina. Najveći problem nam predstavlja unošenje glomaznog nameštaja, koji je teško provući kroz skučenu ulicu.Takođe, problem je što nemamo javnu rasvetu. Svako ispred svoje kuće pali sijalicu, a na računima stoji stavka objedinjena rasveta. Tako je i sa održavanjem čistoće. Sami čistimo ulicu, peremo”, kaže gospođa Bajramović i tvrdi da nema goreg mesta u krugu dvojke od ovog sokačeta.

IZLOŽBA: Slike zapuštenog Beograda u kome ne stanuju Siniša i Goran (FOTO)

A da bi ih drugi lakše pronašli, stanari su se snašli, pa su između ostalog, na zidu pored ulaza u sokače auto lakom napisali broj kuće i strelicu koja upućuje namernike koji da bi došli do tog broja, moraju zaći u ovaj nesvakidašnji uski prolaz.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

U KOMŠILUKU POGON GSP “BEOGRAD”

Sokače sa druge strane izbija na ulicu Kneginje Ljubice, koja je paralelna sa Dobračinom, i direktno nailazi na pogon GSP “Dorćol”, odnosno trolejbusku garažu. Međutim, zavučeni, sa dvorištima i bašticama usred centra grada, stanari kažu da buka do njih ni ne dopire.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR