SUSEDSKA RADNA AKCIJA: Sađenjem cveća i ispijanjem kafe obeležili Svetski dan komšija (FOTO)

0
113
FOTO: Starogradski.com

Želeći da nastavi da neguje dobrosusedske odnose sa Starograđanima, akcijom „Malo ali zeleno!“ Gradska opština Stari grad je u petak 26. maja obeležila Svetski dan komšija. Zajedno sa stanarima Hilandarske, Vlajkovićeve, Svetogorske i Ulice Đure Daničića predstavnici opštine sadili su tuje, čemprese, lavandu i druge biljke, kako bi urbana gradska sredina bar malo bila oplemenjena zelenilom.

TURISTI KOD NAS PRVI PUT OSETE MIRIS VOĆA: Beogradski suveniri – od rakije u tubi do knjiga Ive Andrića

– Urbanistički karakter starogradskih ulica je takav da nema mnogo prostora za velike zelene površine, drvorede i parkove. Ipak, u razgovoru sa sugrađanima došli smo na ideju da svaki ćošak koji može da se ozeleni iskoristimo i zasadimo biljke. Na ovaj način, širimo komšijski duh i činimo korak napred ka lepšoj i zdravijoj okolini – kaže predsednik opštine Marko Bastać i zahvaljuje se komšijama koje su učestvovale u akciji.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Dok su vredne ruke volontera i stanara okolnih zgrada sadile biljke, jedna od komšinica ponudila se da skuva kafu i donese osveženje, kada je neko rekao “E to je prava komšinica!”.

ŠTEKOVI ZA BEG OD GRADSKE GUŽVE: Mikro-klima i komšijske vibracije platoa u Skender begovoj ulici (FOTO)

Svetski dan komšija se obeležava od 2000. godine kada je u Parizu iniciran kao reakcija na sve veću otuđenost i podsećanje ljudi da nisu sami na svetu. Prema rečima predsednika opštine, pored osnovnog cilja, da se beogradski asfalt oplemeni sa više zelenila, drugi motiv ove akcije bio je i da podseti ljude na važnost međuljudskih odnosa.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Sigurno i vas ponekad rastuži činjenica da ne poznajete sve stanare svoje zgrade ili neprijatna tišina u liftu dok umesto da proćaskate sa komšijom gledate u svoj pametni telefon. Ipak, danas su nas susedi iz Hilandarske i okolnih ulica uverili da zajedništvo i komšijska solidarnost i dalje postoji, samo je treba malo podstaći.

POGLED SA SEDMOG SPRATA DOMA SINDIKATA: Od Marksa i Engelsa do Nikole Pašića (FOTO)

Tokom Svetskog dana komšija, zajedničkim snagama stanara i opštine ukupno desetak površina će biti ozelenjeno i oivičeno ogradicama, a opština namerava da sa ovom akcijom nastavi i u narednom periodu na drugim lokacijama širom Starog grada.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR