STUDENTI OPET NA ULICAMA: Drugi dan protesta protiv “diktature” (FOTO)

0
239
FOTO: Starogradski.com

Broj mladih koji je dan nakon predsedničkih izbora, nezadovoljan rezultatima, izašao na ulice, cifra je kojom se olako manipuliše. Dok jedni ćute i ne pominju protest, drugi pišu kako ih je bilo svega nekoliko stotina, a treći navode da broj studenata koji se skupio kod Narodne skupštine premašuje 10 hiljada.

U svakom slučaju, protest je pokazao na koji način milenijalci komuniciraju u 21. veku, jer je početak protesta bio iznenađenje za mnoge. Organizovan je putem Facebook event-a pod nazivom “Protest protiv diktature”. Tokom šetnje, studentima koji su uzvikivali parole “pokrali ste izbore”, “AV, AV, AV” i nezaobilazno “Vučiću pederu”, pridružio se veliki broj građana i prolaznika, tako da je broj prisutnih rastao sve vreme trajanja protesta.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Kako je na samom Facebook događaju naznačeno, protestanti su zamljeni da ne dolaze za stranačkim ili drugim obeležjima. Činjenica da su organizatori i odgovorni za skup neppoznati, doprinelo je dozi nehomogenosti samog događaja, jer nije bilo javnog obraćanja niti bilo kakvog istupanja pojedinaca.

Protivljenje partijskom zapošljavanju, lažnim diplomama i cenzuri medija su teme, koje su pored sugestija da se desila izborna krađa, kao i da i dalje postoje šanse za drugi krug osnovne su teme kojima se bave novi “šesdesetosmaši”.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Dok su pojedini korisnici društvenih mreža i mediji, želeći da omalovaže brojnost i razloge skupa, isticali kako su protestanti pijani i objvljivali isključivo fotografije mladih sa pivskim flašama i potencirali kako je srušen „srpski zid plača“ studenti, oni koji se se zadržali i posle razlaza većine, ponovo su postavili pano sa fotografijama i imenima srpskih žrtava.

Pre završetka prvog, već je zakazan drugi “Protest protiv diktature”, tako da će 4. april, Dan studenata beogradski, ali i studenti još nekoliko gradova obeležiti na ulicama i trgovima širom Srbije. U Beogradu je okupljanje u 18h ispred Narodne skupštine.

VUČIĆ NIJE POBEDIO NA STAROM GRADU! Rezultati glasanja u centralnoj beogradskoj opštini

“Izadjite sutra i pokazite da AV nije vas predsednik. I Sloba je dobio izbore, to treba da zapamtite!” navedeno je u opisu Facebook even-ta zakazanog za večeras u 18h.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Takođe, Twitter-om se pronela vest o preporuci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da 4. aprila ne bude nastave na fakultetima, što daje veći potencijal večerašnjem protestu.

 

Ipak, kako su vremenski uslovi u Beogradu promenjivi, a najavljene su i padavine, ostaje da se vidi da li je jučerašnji protest rezultat sticaja okolnosti – lepog vremena i sveže postizborne euforije ili trajniji poduhvat sa ozbiljnijim posledicama.

Normalno, mi i dalje ne smemo da tvrdimo da su izbori bili “namešteni”, kako kažu sve pristalice opozicije, ali to ostaje da se vidi…

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR