TRAGEDIJA! Pas nastradao zbog nemara: Akita nasrnula na maltezera (FOTO)

1
686
FOTO: Privatna arhiva

Mnogi od nas su ljubitelji životinja, pogotovo pasa. Mnogi od nas i imaju pse kao kućne ljubimce i to raznih rasa. Ali, šta se dogodi kada kao vlasnici nismo odgovorni prema njima, a samim tim i prema drugima?

Tata Ivane i Filipa Balaća je u nedelju ujutru malo posle osam sati, kao i svakog jutra, potpuno mirno i bezbrižno šetao njihovog osmogodišnjeg, nikad problematičnog maltezera Lokija u čuvenom parku “Proleće” kod hotela Palas.

SIGURAN DOM ZA NAPUŠTENE PSE: Kućice koje su postavili građani biće LEGALIZOVANE

Ne morate biti veliki poznavaoci pasa da biste znali koliko su maltezeri ljupki i druželjubivi i za okolinu potpuno bezopasni psi. U tom istom kraju, postoje i četiri akite. Jedna je bolesna, jedna je konstantno vezana, treću, kaže Ivana Balać Lokijeva vlasnica, retko i viđaju, ali ova četvrta – Kim, koja nikada nije vezana, niti ima korpu je upravo tog jutra naletela na Lokija i jednim naglim ugrizom ga usmrtila na licu mesta. U tom istom parku u kojem je maleni maltezer najviše voleo da šeta.

Loki sa vlasnicom Ivanom; FOTO: Privatna arhiva
Loki sa vlasnicom Ivanom;
FOTO: Privatna arhiva

Oni koji su nekada ostali bez svojih ljubimaca, znaju da su oni kao članovi porodice i da ti gubici jako teško padaju. Ivana je jedva smogla snage da nam ispriča šta se dalje dešavalo.

– Muž i žena, vlasnici Akite su odmah došli su kod nas kući, jer živimo maltene vrata do vrata i rekli da im je žao. Ponudili su da uspavaju svog psa akitu Kima – kaže Ivana.

NEOBIČNA LJUBAV S KALEMEGDANA: Priča o Jovanki i Belom

Ivana u međuvremenu pokušava da dođe u posed fotografija na kojima se, kako kaže, jasno vidi da akita Kim napada drugog psa na Kalemegdanu, jer ovo nije prvi slučaj da ovo kuče napravi problem. I oni, a i drugi vlasnici pasa su više puta pokušavali da sa njima naprave dogovor oko vezivanja psa, ali bezuspešno, što je nažalost rezultiralo smrću jednog nedužnog bića.

Balaćevi su ih juče ponovo sreli i ono što ih je najviše pogodilo jeste potpuna hladnoća i mirnoća vlasnika koji se ponašao kao da se ništa nije dogodilo. Rekao je da ga je odveo na proveru protiv besnila, iako se zna da po zakonu svaki pas mora biti vakcinisan.

Porodica Balać je slučaj prijavila i običnoj i komunalnoj policiji. U policiji su im rekli da jedino što mogu da urade jeste da porodicu, u čijem posedu je akita, mogu da tuže za pretrpljen duševni bol, jer ih zakon ne štiti ni na koji drugi način, dok su im iz Komunalne policije savetovali da ih prijave svaki put kada ugledaju da pas nije na povocu, kao i to da su zabeležili slučaj.

Pas rase Akita Inu; FOTO: Pixabay
Pas rase Akita Inu;
FOTO: Pixabay

Starogradski.com je Ministarstvu poljoprivrede uputilo mail sa pitanjem da li psi rase Akita Inu spadaju u opasne, odnosno, da li je neophodno da tokom šetnji nose korpe preko njuške, s obzirom na to da u Pravilniku o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu to ne piše. Odgovor još uvek nismo dobili.

Kakvi smo to ljudi? Ukradena još jedna kućica za pse ispred opštine Stari grad! (VIDEO)

Apelujemo na vlasnike pasa da budu savesni i odgovorni kako do nemilih situacija ne bi dolazilo u budućnosti.

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

  1. U nasem zakonu o drzanju kucnih ljubimaca u ovom slucaju pasa pise da svaki pas koji ne pripada 1. Fci grupi tj psima za igru i razonodu MORA da nosi korpu. Tako da nije bitno da li je rasa okarakterisana kao opsana ili ne korpa je obavezna!!! E sad pravo je pitanje sta radi komunalna policija tj zasto smara ljude koji imaju pse koji pripadaju rasama koje su olaralterisane kao opasne a ne sve vlasnike pasa kao sto bi trebalo??? Naravno da se prema svima podjednako ponasaju nasi nadlezni organi do ovoga ne bi doslo.

OSTAVI ODGOVOR