TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Kuća Koste Mesarovića nosi duh najlepših gradskih prečica (FOTO)

0
284
FOTO: Starogradski.com

Kuća trgovca Koste Mesarovića jedna je od najinteresantnijih u Knez Mihailovoj ulici zato što kao jedinstvena celina zuzima parcelu između Knez Mihailove 18 i Čika Ljubine 7. Na parceli su prvobitno sagrađene dve zgrade – jedna prema Knez Mihailovoj (dvospratna), druga prema Čika Ljubinoj (prizemna) i povezane su dvorišnim krilima u kojima su se svojevremeno nalazile sanitarne prostorije i prostorije za poslugu. Između glavnih zgrada i bočnih krila nalazi se dvorište, prolaz koji je deo prečice od Vasine ulice ka Obilićevom vencu. To dvorište, sa terasama duž bočnih krila zgrade sa kojih se ulazi u skromne stanove, mnogo puta je bilo najpogodnija scenografija za razne filmove i televizijske serije.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: “Ruski car“ po ugledu na bečke zgrade sa restoranima u prizemlju (FOTO)

Zdanje porodice Mesarović prema Knez Mihailovoj podignuto je 1883. godine, a projektovao ga je u duhu akademizma tada jedan od najpoznatijih srpskih arhitekata Aleksandar Bugarski, koji je, osim nekoliko kuća u Knez Mihialovoj, projektaovao Stari dvor i Narodno pozorište. Kako su poslovi gradnje bili povereni jednom od najpoznatijih arhitekata, tako su i sve druge intervencije, to jest dogradnje, a bilo ih je više, poveravane samo najboljima. Godine 1911. arhitekta Milan Antonović biva zadužen za prepravke prizemlja u Knez Mihalovoj 18. Tri godine kasnije arhitekta Danilo Radisavljević stambeno prizemlje u Čika Ljubinoj  preuređuje u lokale, a Dragiša Brašovan 1926. godine projektuje dogradnju trećeg i četvrtog sprata u Čika Ljubinoj.

Zanimljivo je da je 1921. godine zagrebačka firma „Sunko i Junkman“ napravila projekat za kompletnu rekonstrukciju zgrada u Knez Mihailovoj 18 i Čika Ljubinoj 7, sa preuređenjem dvorišta u prodajni prostor pod atraktivno rešenom kupolom od stakla. Ne zna se zašto ovaj projekat nije realizovan, iako su za ove radove bile pribavljnjne i sve neophodne dozvole. I danas postoji projekat za ovu neizvedenu rekonstrukciju.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Tragom pionira srpskog izdavaštva do opstanka knjižare “Geca Kon” (FOTO)

Kosta Mesarović bio je sin bogatog žitarskog trgovca iz Sremske Mitrovice. Kao mlad je došao u Beograd. Kada je 1864. godine dobio srpsko državljanstvo imao je 24 godine. Bio je školovan trgovac i želeo da se bavi tim poslom.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Veliki plac između Knez Mihailove i Čika Ljubine Kosta Mesarović kupio je 1880. godine od veletrgovca Nikole Stefanovića i na tom placu sagradio dve dvospratne kuće koje je kasnije dogradio njegov sin Milutin.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Spasićev pasaž, jedna od četiri zgrade najvećeg srpskog zadužbinara (FOTO)

Kosta Mesarović bio je član uprave Narodne banke Srbije od njenog osnivanja. Napisao je knjigu „Da li srebrne ili zlatne novčanice“, u kojoj je raspravljao o tada važnom pitanju trgovine i ekonomije. Bio je narodni poslanik, ali se nije bavio politikom. U prvom braku, sa suprugom Perkom, imao je četvoro dece – sinove Nikolu i Milutina i kćeri Ljubicu i Katinku. Sa drugom ženom je takođe imao decu, ali ona nisu dugo živela. Kosta Mesarović se razboleo u proleće 1886. godine od upale pluća i otišao u San Remo da se tamo leči. Umro je ubrzo po odlasku na lečenje. Živeo je samo 46 godina.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR