TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: “Ruski car“ po ugledu na bečke zgrade sa restoranima u prizemlju (FOTO)

1
494
FOTO: Starogradski.com

Povodom trideset godina od otvaranja pešačke zone u Knez Mihailovoj ulici, Starogradski.com priprema ciklus tekstova o znamenitostima najpoznatije ulice u Srbiji

Zdanje na uglu Knez Mihailove i Obilićevog venca u čijem je  prizemlju godinama radio restoran “Ruski car”, podignuto je kao vlasništvo Milutina Antonijevića, jednog od bogatih naslednika čuvene beogradske juvelirnice “Braća S. Antonijević”. Gradnja je započeta 1922. godine da bi na izvesno vreme bila prekinuta, a završena je 1926. godine. Projekat izgradnje uradio je beogradski arhitekta Pera Popović, koji je bio u timu arhitektonskog biroa “Arhitekt”, pod rukovodstvom Dragiše Brašovana.

Zgrada u Knez Mihailovoj 7, poznatija kao „Ruski car“, sagrađena je na mestu gde se svojevremeno nalazila zgrada sa istoimenim dućanom. Plac je 1890. godine kupio Milutinov otac Maksa od Alekse Krsmanovića. Nova zgrada oblikovana je u duhu akademizma sa elementima bečke secesije. Imala je parno grejanje, sa šest apartmana na svakom od spratova, kancelarijama i restoranom u prizemlju, koji je nasledio ime “Ruski car”. Ispod kafane nalazila se druga sala – “Varijete”, sa drugačijim programom.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Kratka istorija ulice od „Albanije“ do „Srpske krune“ (FOTO)

Pred prvu beogradsku konferenciju nesvrstanih 1961. godine nekadašnja bečka kafana „Rusiki car“ postala je ekspres restoran “Zagreb”. To ime nosila je gotovo tri decenije dok joj nije vrćeno staro ime. Za “Ruski car” vezani su još neki istorijski datumi. U lokalu pivnice, u staroj zgradi koja se nalazila na ovom mestu, u decembru 1880. godine, osnovana je moćna staleška institucija – Beogradska trgovačka omladina, poznatija kao preteča srednjih ekonomskih i trgovačkih škola.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Za vreme velikih narodnih demonstracija 1937. godine protiv potpisivanja Konkordata sa Vatikanom, kojim je trebalo da bude uređen položaj katoličke crkve u Kraljevini Jugoslaviji, građani su u velikoj sali “Ruskog cara” lomili delove mobilijara kako bi se odbranili od napada policije. Tokom demonstracija, da bi se zaustavili napadi konjičke žandarmerije, razbijane su mermerne ploče sa stolova i tim odlomcima gađane noge konja.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Palata „Albanija“, nekada najviša zgrada na Balkanu (FOTO)

U javnosti je ostala i zabeležena i polemika između ugostitelja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, koji se godinama žustro suprostavljao nadograđivanju zgrade, kao i postavljanju ogromne letnje bašte ispred restorana koja je zatvarala prostor ka Obilićevom vencu.

(Starogradski.com)

 

1 KOMENTAR

  1. Eto retke prilike da gradjani i stručnjaci sagledaju i kažu kako se to pokazalo, šta se za tih 30 godina tu promenilo – šta se dobilo, a šta izgubilo, šta je nestalo, a šta nastalo, koliko sve to košta u pravom i prenosnom smislu te reči…
    Bez toga nema nikakvog smisla da se nasumično, po tom uzoru napravljenom odavno, za to jedno i konkretno, to isto takvo širi neznano dokle – kako se upravo radi, neizmereno i neodmereno, bez osvrtanja na to šta bi se time tu promenilo – šta dobilo, a šta izgubilo, šta bi nestalo, a šta nastalo, koliko sve to košta…

OSTAVI ODGOVOR