TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Spasićev pasaž, jedna od četiri zgrade najvećeg srpskog zadužbinara (FOTO)

0
338
Starogradski.com

Povodom trideset godina od otvaranja pešačke zone u Knez Mihailovoj ulici, Starogradski.com priprema ciklus tekstova o znamenitostima najpoznatije ulice u Srbiji

Pasaž između Knez Mihailove 19 ulice i Obilićevog venca 17 deo je imovine Zadužbine beogradskog zanatlije i trgovca Nikole Spasića.

Kuću i plac u Knez Mihailovoj 19 Nikola Spasić je kupio od beogradskog zanatlije Marka Lazarevića. Ovo jednospratno zdanje imalo je dvorište koje je izlazilo na Obilićev venac, a izgrađeno je oko 1875. godine po projektu Aleksandra Bugarskog.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Tragom pionira srpskog izdavaštva do opstanka knjižare “Geca Kon” (FOTO)

Projekat dogradnje uradio je Nikola Nestorović oko 1910. godine, a 1913. je na ovom kompleksu podignuta nova zgrada koja je imala parter i dva sprata, izlazila na Obilićev venac i sa delom prema Knez Mihailovj bila povezana bočnim krilima.

Pasaž je imao kapije i bio pokriven staklenom kupolom. U rekonstrukciji pasaža devedesetih godina proteklog veka dograđena su bočna krila zgrade, a za poslovni prostor koji je dobijen ispod poda pasaža prokopano je i postavljeno stepenište na sredini.

Starogradski.com
Starogradski.com

Nikola Spasić je bio uspešan kožarski trgovac, veliki radnik skromnih životnih prohteva. Svu svoju imovinu zaveštao je svome narodu – da se od njenih prihoda podignu bolnice i unapređuje narodna privreda.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: “Ruski car“ po ugledu na bečke zgrade sa restoranima u prizemlju (FOTO)

Spasić je svoj testament načinio 1912. godine, umro je četiri godine kasnije, a decembra 1922. kralj Aleksandar je ukazom odobrio osnivanje zadužbine.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR