TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Zgrada Prometne banke u Knez Mihailovoj 26 (FOTO)

0
166
FOTO: Starogradski.com

Povodom trideset godina od otvaranja pešačke zone u Knez Mihailovoj ulici, Starogradski.com priprema ciklus tekstova o znamenitostima najpoznatije ulice u Srbiji

Bela fasada dvospratne zgrade u Knez Mihailovoj 26, sa kubetom na vrhu, bila je nekada Prometna banka, a njeno postojanje i mesto u privrednom razvoju Srbije krajem 19. i početkom 20. veka najtešnje su povezani sa imenom Miloša Savčića – uspešnog graditelja, bankara, industrijalca i političara.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Kuća Koste Mesarovića nosi duh najlepših gradskih prečica (FOTO)

Prometna banka je osnovana početkom 1896. godine na inicijativu grupe beogradskih privrednika, a Miloš Savčić je za člana uprave izabran četiri godine kasnije. Za potpredsednika banke izabran je 1903, a za predsednika 1919. godine. Na tom mestu Savčić je ostao do kraja života.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Spasićev pasaž, jedna od četiri zgrade najvećeg srpskog zadužbinara (FOTO)

Prometna banka je bila najpre smeštena u jednospratnici koja se nalazila u Uskočkoj ulici. Pošto je u jednom momentu ova zgrada postala pretesna, Banka je kupila zemljište u Knez Mihailovoj 26. Palata Prometne banke izgrađena je u vremenu od 1912. do 1914. godine po projektu arhitekte Danila Vladisavljevića. Njegov saradnik na ovom projektu bio je Miloš Savčić. Zgrada je u arhitektonskom pogledu veoma uspešna kombinacija klasičnog stila i dekoracije u stilu secesije. Dominantna karakteristika zgrade je ugaono kube na vrhu koje je radio poznati majstor Kosta Ilić, koji je pravio kube i na zgradi nekadašnje Oficirske zadruge na uglu Masarikove i Ulice generala Ždanova (zgrada “Kluza”).

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Tragom pionira srpskog izdavaštva do opstanka knjižare “Geca Kon” (FOTO)

U prizemlju palate Prometne banke nalazili su se lokali, na prvom spratu su bile smeštene prostorije banke, a osim nje, u zgrdi su se nalazile i prostorije Osiguravajućeg društva “Srbija”. Prvo srpsko društvo za osiguranje došlo je 1905. godine pod upravu Prometne banke.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Prometna banka je bila investitor i vlasnik mnogih velikih privrednih objekata, kao što je bila Srpska fabrika za izradu mašina i vagona u Kruševcu, prva parna strugara u Beogradu i Srbiji, Fabrika lima i pleha u Zemunu i druge. Ona je pokrenula razvoj brodarstva u Srbiji kako bi omogućila eksploataciju peska i šljunka, kao i neke druge privredne grane. Prometna banka je do 1938. godine u sva svoja preduzeća uložila preko 50, dok je njen rezervni fond iznosio oko 40 miliona dinara.

OSTAVI ODGOVOR