U SREDU POČINJE OBNOVA PIONIRSKOG PARKA

0
59
FOTO: Starogradski.com

Obnova “Pionirskog parka” počinje u sredu, 20. septembra, i trajaće do 15. decembra, a za tu namenu izdvojeno je 104 miliona dinara, najavio je gradski menadžer Goran Vesić gostujući u Jutarnjem programu “RTS-a.”

“DANI PEKINGA U BEOGRADU” SVEČANO OTVORENI IZLOŽBOM “ŠARMANTNI PEKING (FOTO)

– Pionirski park je jedan od naših centralnih parkova koji je u veoma lošem stanju i mi već nekoliko godina planiramo da ga obnovimo, tako da obnova konačno počinje u sredu. Svi koji tuda prolaze znaju da su staze u lošem stanju i da ih treba obnoviti. Neće se raditi kompletan park odjednom već u delovima, tako da će građani moći da koriste pojedine delove parka i u vreme njegove rekonstrukcije – istakao je Vesić i dodao da u Pionirskom parku ima mnogo zaštićenih vrsta biljaka.

FOTO: Promo
FOTO: Promo

On je podsetio da je počela obnova parka na ušću kod Muzeja savremene umetnosti i dodao da će on biti otvoren u oktobru povodom obeležavanja oslobođenja Beograda.
– Veliki park od ušća do hotela „Jugoslavija”, koji ćemo raditi narednih nekoliko godina, počeli smo da uređujemo. Ove godine ćemo urediti još 17 parkova odnosno urbanih džepova – objasnio je Vesić.
Govoreći o uništavanju ambrozije na teritoriji grada, Vesić je rekao da je ove godine prvi put počelo sistemsko suzbijanje te korovske biljke, a da se za sledeću godinu priprema izmena propisa u vezi sa tim.

FOTO: Wikipeida
FOTO: Wikipeida

“Ove godine tretirali smo oko 80 hektara, i to samo javne površine, a problem je što te biljke ima i na privatnim površinama na koje mi nemamo pravo da uđemo. Celu teritoriju Beograda smo snimili dronom i na taj način smo locirali ambroziju, tako da smo našim opštinama podeli spiskove gde se ta biljka nalazi na privatnim parcelama kako bi inspektori izašli na teren i sa vlasnicima razgovarali o uništavanju ambrozije. Za sledeću godinu pripremamo izmenu propisa prema kome će Grad Beograd moći da interveniše na privatnim parcelama, uz to da će vlasnik parcele morati da plati košenje”, naglasio je Vesić.

DANI EVROPSKE BAŠTINE: od 15. do 30. septembra (FOTO)

Prema njegovim rečima, ta biljka nakon košenja ili hemijskog tretiranja nikne ponovo za nekoliko sedmica, tako da je jedino rešenje vađenje ambrozije iz korena.
“Za sledeću godinu Zavod za biocide sprema fond u kome će građanima nuditi jedan dinar za svaku ambroziju koju donesu sa korenom. Sve to što smo uradili ove godine je dosta ali nedovoljno, tako ćemo sledeće godine moći da kažemo da smo blizu da se izborimo sa tim problemom”, rekao je Vesić.

VEČERAS U 19 ČASOVA ISPRED STAROG DVORA: Dočekujemo naše srebrne momke!

Ambrozija je korov koji negativno utiče na gotovo deset odsto stanovništva, naveo je Vesić i dodao da ona nije više samo zdravstveni već i privredni problem jer su ljudi onemogućeni da dolaze na posao. Ona je postala ozbiljan problem za naš grad, ali i ceo region, zaključio je gradski menadžer.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR