ODGOVORNE STAROGRAĐANKE Broj mamografskih pregleda u DZ Stari grad najveći u Beogradu

0
196
FOTO: Starogradski.com

Iz Doma zdravlja “Stari grad” apeluju na pripadnice lepšeg pola da zakažu besplatan mamografski pregled. Ovaj poziv upućen je ženama sa teritorije opštine ili pacijentkinjama koje imaju karton kod lekara opšte medicine u Domu zdravlja “Stari grad”, starosti od 50 do 69 godina, a koje unazad dve godine nisu odradile ovakav pregled. Radi zakazivanja, one se mogu javiti na telefon 321-5-777, a prema standardnoj proceduri, pregled će biti održan u roku od oko dva dana.

“Sa ovakvom praksom počeli smo od decembra 2012. godine, zahvaljujući donaciji vlade Japana. Odziv Starograđanki je uvek bio dobar pa je tako, prošle, 2016. godine, ukupno pregledano oko 1.817 žena, a od januara 2017. do danas – već oko 440 dama, po čemu smo na prvom mestu u celom Beogradu” kaže dr Vesna Vukotić Pavlović, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravlja “Stari grad”.

Kako je objasnila, mamografija predstavlja rentgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kvalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR