VREME DA SE ZAGREJE STOLICA: Evo koliko koštaju pripreme za buduće studente starogradskih fakulteta

0
80
FOTO: Pixabay

Uobičajna praksa da fakulteti organizuju pripremnu nastavu za prijemni ispit nastavlja se i ove godine. Otkrivamo na koji način se sprovodi i koliko košta pripremna nastava za polaganje prijemnih ispita na fakultetima na Starom gradu.

Filološki fakultet organizuje online pripreme za srpski, grčki, ruski, italijanski, nemački, španski francuski i engleski jezik, ali ne i za ostale strane jezike. Cene priprema kreću se od 5.000 do 15.000 dinara u zavisnosti od toga za kakav se tip priprema budući filolozi opredele. Pripreme nudi i Matematički fakultet, a za njih treba izdvojiti više od pola prosečne plate, odnosno čak 28.000 dinara.

Zanimljivo je i da privatni fakulteti organizuju pripremnu nastavu što uglavnom nije bio slučaj prethodnih godina. Univerzitet Metropoliten za svoje fakultete organizuje potpuno besplatnu pripremu iz matematike i menadžmenta koja se odvija online, a i Beogradska bankarska akademija planira da uskoro započne ovakvu vrstu pripreme. Računarski fakultet naplaćuje pripremnu nastavu od 5.000 do 15.000 dinara.

Budući brucoši na biologiji za pripreme treba da izdvoje 100 evra, a oni koji imaju plan da upišu Učiteljski fakultet treba da računaju da će ih pripreme koštati od 5.000 do 16.000 dinara. Najviše će morati da plate maturanti koji žele da upišu Fakultet likovnih umetnosti gde se pripreme izvode svaki radni dan i koštaju samo za jedan mesec 12.000 dinara.

Oni koji žele da upišu Fizički ili Filozofski fakultet moraće sami da zagreju stolicu ili da plate privatne časove koji koštaju i do 20 evra za dvočas. Sve popularniji su i edukativni centri koji organizuju pripreme za upis na fakultete, testiranja, vežbanja, kurs za savladavanje treme i povećanja koncentracije. Svi takvi centri se hvale visokim procentom uspešnosti upisa na željeni fakultet.

Potpuno besplatno: Osmaci, prijavite se na pripreme za završni ispit!

U poređenju sa prošlom godinom, cene priprema za prijemni su slične iako ima i onih fakulteta koji su ipak znatno podigli cene ove usluge. Kada se na ovo doda i cena upisa i drugi izdaci jasno je da roditelji maturanata treba da uštede kako bi svojoj deci omogućili da se adekvatno spreme i uđu u svet visokog obrazovanja.

(starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR