BASTAĆ PONOVO PIŠE GRADONAČELNIKU: Stari dvor, javi se!

0
194
Marko Bastać; FOTO: Printscreen/YouTube

U vikend izdanju dnevnog lista Danas, objavljen je autorski tekst predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća upućen gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću. Pismo prenosimo u celosti:

STARI DVOR, JAVI SE…

Vidljiv nedostatak gradonačelnika u javnosti pravdao sam ili njegovom željom da zaista shvati šta mu je posao ili  prezauzetošću njegovim osnovnim poslom – lekarskim. Ali onda se sve promenilo. Prvo druženje sa gradonačelnikom Zagreba, Milanom Bandićem, tokom njegove privatne posete našem glavnom gradu, zatim nastavak prakse slikanja ispred Beograda na vodi, ovaj put sa članovima ruskog hora Aleksandrov i finale, autorski tekst u jednoj dnevnoj novini. I baš u tom tekstu gospodin Radojičić je objasnio. I meni i građanima. On čovek kaže „Ne volim velike reči. Pre sam za velika dela“. Tim rečima gradonačelnik je razbio moj prvi strah – da on uopšte i ne radi kao gradonačelnik. Zatim je gradonačelnik objasnio i šta je njegov plan, citirajući Momu Kapora i pozivajući se na Iliju Čarapića. Zbog ograničenog prostora, gradonačelnik napadno nije ulazio u detalje, već je samo spomenuo brojne faktore koji utiču na kvalitet života i kao najvažniji naveo „dostupnost ljudi koji su na vlasti onima koji jesu ili nisu glasali za njih“. Ja, recimo, nisam glasao za gospodina Radojičića, obavljam funkciju predsednika opštine Stari grad, a novoizabrani  gradonačelnik me nije ni pozivao da se upoznamo. A red je. Osnovano sumnjam da je to nastavak prakse u kojoj opštinu Stari grad uredno zaborave da pozovu, kao recimo kada organizuju obuke o unapređenju procesa uvođenja i funkcionisanja upravnika u stambenim zajednicama.

Nastavlja gradonačelnik u svom autorskom tekstu da se bavi i nadležnostima, uz reči „nedležnost je izgovor, jer ne sme da je bude kada ljudskom biću pored tebe treba pomoć“. Ovu dosta komplikovanu i pravno spornu konstrukciju, na bazi obećanja gradonačelnika, da Beograd neće skrenuti sa Sinišinog puta, mogu da shvatim samo kao signal da će se nastaviti praksa otimanja nadležnosti i sakaćenja budžeta gradskih opština, prema kojoj od ukupno naplaćenog poreza na imovinu na teritoriji opštine Stari grad u opštinskom budžetu ostane samo 6%. Spominje gospodin Radojičić i investicije koje su „neraskidivo vezane za poboljšanje životnog standarda“, ali ne precizira čijeg životnog standarda. Pretpostavljam da misli na standard gospodina Miškovića, koji je perjanica investitorskog urbanizma ovog režima i koji u Čika Ljubinoj ulici na bazi dozvole o tehničkom održavanju zida hotel, a inspekcije i pored prijava i očiglednih nezakonitosti ostaju neme. Kada priča o decentralizaciji, a i nju je spomenuo u svom tekstu, i o tome kako svaki građanin Beograda treba da je jednak i da zaslužuje istu pažnju, gradonačelnik zaboravlja na to da je u 2017. godini iz gradske kase opštinama raspoređeno 390.000.000 dinara na ime rebalansa, od čega je opština Zemun dobila 7,32% sredstava, a opština Novi Beograd 0%. Ili recimo, da je opština Savski venac dobila skoro 11%, a opština Stari grad 2,3%. Jedini kriterijum koji meni pada na pamet jeste vezan za to da stranka koja je gradonačelnika predložila i izabrala za prvog čoveka Beograda nije u vlasti u te dve gradske opštine. Sledi zaključak da su neke opštine i neki građani ipak malo ravnopravniji. Na samom kraju, gradonačelnik govori o potrebi da se približi ljudima, a ja ga pitam kako tačno to planira da uradi kada govori o politici kontinuiteta koja brutalno ignoriše i omalovažava gospođu Samolov koja je predsednica Saveta za građevinske i komunalne poslove koji je formirala GO Stari grad, a koji pokušava da se shvati ko i šta planira kada je urbanizam tema, zašto se ignoriše struka i esnafska udruženja, kao i zašto će recimo Trg Republike biti zatvoren minimum 420 dana.

Gradonačelniče, da biste razgovarali sa građanima i pisali im autorske tekstove neophodno je da znate o čemu pričate. Ukoliko Vam se jedini izvor informacija nalazi u aktuelnoj gradskoj upravi, onda ćete ostati uskraćeni za brojne informacije, te ćete komunicirati isključivo sa onima koji jesu glasali za stranku koja vas je predložila i njenog predsednika. I nastavićete da menjate Beograd po diktatu investitora, omiljenih režimskih domaćih i stranih tajkuna. To je uostalom i naprednjačka matrica. U tom kontekstu Vam skrećem pažnju na to kako je naš grad opisao Milorad Pavić – „Njegov najveći i možda najlepši deo je onaj koji je netragom nestao, pa ga više nikada nećemo videti, snimiti ili dodirnuti. Ali, istoriji pripada i onaj njen nestali deo, koji se nikada neće moći rekonstruisati, onaj deo istorije koji se nalazi u nama, a ne u svetu oko nas“.

Dok razmišljate o ovim rečima i Vašoj ulozi, a trebalo bi da razmišljate i o jednom i o drugom, da Vas pitam – šta ćemo sa onim spomenikom Slobodanu Miloševiću? Pitao sam Vas to već. Javno. Jednostavno je – ili ste za ili ste protiv. Bitno je to da bismo se upoznali, jer funkcija gradonačelnika nije samo protokolarna, niti bi gradonačelnik trebalo da bude zaštitno lice jednog projekta koji je nastao pravnim nasiljem, a čiju realizaciju su započeli fantomi – fizičkim nasiljem. Dobro bi bilo da odgovorite Vi, a ne ovi pigmeji koji se javljaju u Vaše ime. Nije red već kada pričate o dostupnosti Vas koji ste na vlasti. U upravi, čisto da znate ćutanje se tumači kao saglasnost.

OSTAVI ODGOVOR